Фахівці Держпродспоживслужби Полтавщини разом з Полтавським рибоохоронним патрулем перевіряють якість риби, що реалізується на агропродовольчих ринках Полтави
опубліковано 19 червня 2024 року о 14:56

Аби не допустити погіршення санітарно-епідемічної ситуації у Полтаві і області щодо харчових отруєнь, зокрема бутулізму, працівники Полтавського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, спільно з фахівцями Полтавського рибоохоронного патруля, протягом двох днів – 18 – 20 червня 2024 року відвідали агропродовольчі ринки та магазини міста, що здійснюють реалізацію риби та рибопродуктів.

Зокрема, роз’яснили вимоги Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності і якості харчових продуктів». А саме: забезпечення гігієнічних вимог, навчання персоналу та дотримання простежуваності під час реалізації риби та рибних продуктів.

За результатами проведеної роботи представники Полтавського рибоохоронного патруля склали адміністративний протокол за порушення вимог частини першої статті 88-1 КУпАП: порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах.

Порушення статті тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об'єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

Нагадаємо, ботулізм – це небезпечне харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також ботулізм може виникнути унаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Для недопущення захворювання на ботулізм фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області радять:

  1. виробникам рибної продукції – в літній період виробляти лише патрану рибу;
  2. операторам ринку – не допускати прийом і реалізацію риби без супровідної документації, в немаркованій тарі, перевезення риби транспортом який не відповідає вимогам у сфері безпечності харчових продуктів , забезпечити відповідний температурний режим на всіх етапах обігу рибної продукції;
  3. населенню:
  • не купувати консервовані продукти домашнього приготування;
  • не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;
  • відмовитися від вживання напівпросмажених стейків, м’яса з кров’ю, копченої та свіжої риби;
  • дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;
  • піддавати тепловій обробці банки і кришки в обов’язковому порядку;
  • зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6оС.
  • знищувати вздуті банки.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до найближчого лікувально-профілактичного закладу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux