Аби не допустити погіршення санітарно-епідемічної ситуації у Полтаві і області щодо харчових отруєнь, зокрема бутулізму, працівники Полтавського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, спільно з фахівцями Полтавського рибоохоронного патруля, протягом двох днів – 18 – 20 червня 2024 року відвідали агропродовольчі ринки та магазини міста, що здійснюють реалізацію риби та рибопродуктів.
Зокрема, роз’яснили вимоги Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності і якості харчових продуктів». А саме: забезпечення гігієнічних вимог, навчання персоналу та дотримання простежуваності під час реалізації риби та рибних продуктів.
За результатами проведеної роботи представники Полтавського рибоохоронного патруля склали адміністративний протокол за порушення вимог частини першої статті 88-1 КУпАП: порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах.
Порушення статті тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об'єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.
Нагадаємо, ботулізм – це небезпечне харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також ботулізм може виникнути унаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Для недопущення захворювання на ботулізм фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області радять:
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до найближчого лікувально-профілактичного закладу.