Фахівці Держпродспоживслужби перевірили харчоблоки освітніх закладів Вінницької МТГ
опубліковано 19 квітня 2024 року о 14:32

На виконання розпорядження КМУ від 27.10.2023 р. №990-р "Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках", наказу Вінницької обласної військової адміністрації від 30.11.2023 р. №1440 "Про затвердження Обласної програми "Реформування системи шкільного харчування у Вінницькій області на 2024-2027 роки" та з метою попередження виникнення випадків та спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих дитячих колективах, спеціалісти Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, спільно з фахівцями Департаменту освіти Вінницької міської ради та КП "Меридіан", протягом березня-квітня 2024 року провели комісійні перевірки 46 функціонуючих на теперішній час харчоблоків закладів загальної середньої освіти Вінницької міської територіальної громади.

Під час визначення стану матеріально-технічного забезпечення харчоблоків, в т.ч. достатньою кількістю справного холодильного та технологічного обладнання, маркованих виробничих столів, розробного інвентаря та кухонного посуду було встановлено, що незважаючи на існуючі під час воєнного стану складнощі, він поступово покращується. Так, протягом 2024 року на харчоблоках встановлено 2 пароконвектомати, замінено 2 мармітні лінії видачі, оновлено значну кількість холодильників, електром'ясорубок, тістомісів, розробних столів, створено належні умови для миття та обробки сировини.

В ході обстежень фахівці особливо прискіпливо перевіряли терміни придатності та відповідність умов зберігання продуктів харчування. Не залишились поза увагою і питання дотримання поточності технологічного процесу, товарного сусідства, правил обробки яєць, миття кухонного, столового посуду та іншого реманенту та дотримання правил особистої гігієни працівників.

Особливу увагу приділяли питанням організації харчування дітей відповідно вимог постанови КМУ №305 від 24.03.2021 р. "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", в т.ч. дотриманню погоджених з Держпродспоживслужбою примірних 4-тижневих меню, здійсненню щомісячного контролю за дотриманням встановлених норм харчування та аналізу їх виконання. Завдяки збільшенню з 01.01.2024 р. фінансування організації харчування, з початку року відмічається суттєве розширення асортименту страв в шкільному раціоні, загалом збільшення відсотку виконання встановлених норм всіх продуктів харчування, а споживання свіжих овочів та фруктів збільшено в рази.

Також фахівці перевіряли правильність оформлення технологічних карток, своєчасність заповнення журналів бракеражу та іншої медичної документації, а також дотримання правил відбору і зберігання добових проб.

Під час обстежень спеціалісти активно проводили інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо дотримання гігієнічних та протиепідемічних вимог під час приготування страв.

Про результати комісійних обстежень харчоблоків закладів загальної середньої освіти проінформовано Вінницького міського голову та директора Департаменту освіти Вінницької міської ради.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux