Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області зобов’язали надавачів комунальних послуг застосовувати тарифи з дотриманням вимог чинного законодавства
опубліковано 12 травня 2021 року о 11:40

Фахівці сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, за 2021 рік, провели 3 заходи (перевірки) державного нагляду з питань дотримання вимог чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін/тарифів підприємствами – надавачами послуг з вивезення побутових відходів.

Під час проведених перевірок виявили численні порушення вимог Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів                                                                 України від 26.07.2006 р. № 1010.

Підприємства врахували до тарифів необґрунтовані витрати на паливно-мастильні матеріали, завищили витрати на основну та додаткову заробітну плату працівників, а також враховували прибуток без наявних інвестиційних програм щодо їх використання.

Крім того, у ході перевірок фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області виявили, що підприємства застосовували тарифи на комунальні послуги з порушенням вимог пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189-VIІІ. Також, відсутні протоколи опитувань споживачів щодо вибору моделей договірних відносин та наявність укладених договорів із споживачами, згідно з Законом, який введено в дію з 01.05.2019 р. Що, в свою чергу, вимагає до переходу на нові договори про надання комунальних послуг, що укладаються за правилами, визначеними Законом, та відповідно до типових договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України окремо для різних моделей організації договірних відносин, продовження дії старих договорів про надання комунальних послуг, що укладені за вимогами Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 1875-IV.

В умовах дії договорів про надання комунальних послуг, що укладались до 01.05.2019 р., до споживачів застосовуються тарифи, встановлені відповідними уповноваженими органами до 01.05.2019 р.

За результатами проведених перевірок, розміри тарифів на послуги з вивезення побутових відходів, затверджені рішеннями виконавчих комітетів органів місцевого самоврядування на території м. Радомишль, смт. Брусилів та смт. Іршанськ, визначили економічно необґрунтованими.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області надали відповідні приписи та зобов’язали комунальні підприємства розрахувати економічно-обґрунтовані тарифи. Також, застосовувати їх з дотриманням вимог діючого законодавства.

До перевірених суб’єктів господарювання застосували адміністративно-господарські санкції на суму 12,5 тис. грн. Адміністративні санкції, в розмірі 5,1 тис. грн., застосували до посадових осіб та приписами зобов’язали повернути споживачам необґрунтовано нараховану плату на суму 30,5 тис. грн.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux