Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області провели роз’яснювальну роботу щодо необхідності маркування продуктів харчування
опубліковано 14 травня 2021 року о 15:05

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області проводять роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання, які здійснюють реалізацію харчових продуктів про дотримання Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» № 2639 – VIII від 06.12.2018 року.

Також, здійснюють консультаційні візити до підприємців на ринках

м. Тернополя (ТОВ «Тернопільський міський ринок ЛТД», ТОВ «ВІП Маркет», ТОВ «Тріумф», ПП «АМО ПЛЮС», ТОВ «Прайм Вест»), з метою нагадати, що реалізовувати харчові продукти дозволено лише за наявності доступної та зрозумілої для споживача інформації про даний товар. Підприємцям, під особистий підпис, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області вручають листівки з роз’ясненнями.

Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» встановлює правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти з метою забезпечення високого рівня захисту здоров’я громадян і задоволення їхніх соціальних та економічних інтересів. Також, визначено загальні принципи надання та вимоги до інформації про харчові продукти, що надається споживачам, зокрема щодо маркування харчових продуктів; обов’язки операторів ринку харчових продуктів з доведення цієї інформації до інших операторів ринку харчових продуктів та до споживачів.

Відповідно до пункту 1 статті 4, будь-який харчовий продукт, призначений для кінцевого споживача або закладу громадського харчування, має супроводжуватися інформацією про харчовий продукт відповідно до вимог цього Закону. Також, відповідно до пункту 2, Інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача.

Маркування харчових продуктів повинно містити, зокрема, таку обов`язкову інформацію: -назву харчового продукту, -склад харчового продукту, -кількість окремих інгредієнтів (класу інгредієнтів) для випадків, що визначені у пункті 18 Технічного регламенту, -кількість харчового продукту у встановлених одиницях виміру, -часові характеристики придатності харчового продукту, -умови зберігання, якщо харчовий продукт потребує особливих умов зберігання, -умови та рекомендації з використання, якщо харчовий продукт потребує особливих умов використання, -найменування та місцезнаходження і номер телефону виробника або гарячої лінії, -фактичну адресу потужностей (об'єкта) виробництва (для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження і номер телефону імпортера), -найменування та місцезнаходження і номер телефону підприємства, яке здійснює функції щодо прийняття претензій від споживача, у разі якщо цим підприємством не є виробник, - номер партії виробництва, інформацію про генетично модифіковані організми в складі харчового продукту (відповідно до чинного законодавства), -інформацію щодо місця походження (для харчових продуктів, які лише упаковані або розфасовані в Україні), якщо відсутність такої інформації може ввести в оману споживача, -поживну (харчову) цінність із позначенням кількості білків, вуглеводів та жирів у встановлених одиницях виміру на 100 г (100 мл) харчового продукту та енергетичну цінність (калорійність) виражену в кДж та/або ккал на 100 г (100 мл) харчового продукту, -застереження щодо споживання харчового продукту певними категоріями споживачів (дітьми, вагітними жінками, літніми людьми, спортсменами та алергіками), якщо такий продукт може негативно впливати на їх здоров'я при його споживанні, -позначення знака для товарів і послуг, за яким харчовий продукт реалізується (за наявності).

 Відповідно до пункту 1 та пункту 2 статті 10 даного Закону, Інформація про харчові продукти надається державною мовою. За рішенням оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, поруч із текстом викладеним державною мовою, може розміщуватися його переклад іншими мовами.

Таким чином, відповідно до підпункту 3 пункту 2 статті 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» забороняється обіг харчових продуктів, маркування яких не відповідає вимогам.

Відповідно статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров`я та благополуччя тварин», за порушення вищезазначених вимог передбачена адміністративна відповідальність, що тягне за собою накладання штрафу на юридичних осіб у розмірі восьми мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців – у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux