Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області обстежують на золотисту картопляну нематоду
опубліковано 11 листопада 2021 року о 14:35

Значення картоплі для українця важко переоцінити. Недарма її називають другим хлібом. На врожайність та якість картоплі впливає ряд факторів, основний з яких – здатність до ураження бульб різними хворобами та шкідниками. Серед шкідливих організмів, які вражають картоплю, особливо небезпечною є золотиста картопляна цистоутворююча нематода – Globodera rostochiensis, що викликає глободероз. Вона становить потенційну небезпеку пасльоновим культурам.

Втрати врожаю картоплі можуть сягати 30-90%. Золотиста картопляна цистоутворююча нематода – це мікроскопічний черв’як, самки якого можуть зимувати у формі цисти і залишатися у ґрунті життєздатними до 20 років, паразитуючи на коріннях картоплі, томатів та інших рослин з родини пасльонових. Розвиток картопляної нематоди відбувається в коренях рослини-господаря. Хворі рослини за сильного ступеня ураження мають пригнічений вигляд, передчасно жовтіють, відстають у рості і розвитку, їхня коренева система набуває «бородатого» вигляду. На коренях рослин – живителів навіть неозброєним оком можна побачити численні цисти нематод. У зараженої рослини бульб утворюється мало, вони дрібні, а іноді зовсім відсутні. Розповсюджується картопляна нематода в основному в стадії цист, які прилипають до предметів, що стикаються із зараженим ґрунтом і переносяться на будь-які відстані. Зазвичай цисти переносяться із садивним матеріалом, передусім бульбами картоплі, із ґрунтом, що є на бульбах, коренеплодах, цибулинах, а також сільгоспінвентарем, транспортними засобами, дощовими водами та вітром.

Обстеження на виявлення вогнищ золотистої картопляної нематоди

Виявлення картопляних цистоутворюючих нематод здійснюється шляхом проведення інспектування, огляду, у тому числі відбору зразків, фітосанітарної експертизи (аналізів), обстеження та/або моніторингу відповідно до законодавства України.

Для візуального виявлення цист та молодих самиць картопляних цистоутворюючих нематод на корінні картоплі рослину слід викопати та відібрати зразок ґрунту для фітосанітарної експертизи (аналізу). Але найкращим способом виявлення картопляних нематод є фітосанітарна експертиза (аналізи) зразків ґрунту. Рівень зараження ґрунту картопляними цистоутворюючими нематодами залежить від стійкості сортів картоплі, яка вирощується на земельній ділянці (полі).

Державними фітосанітарними інспекторами продовжується моніторинг вогнищ золотистої картопляної нематоди шляхом відбору ґрунтових зразків на території Шосткинського та Сумського районів.

Заходи боротьби з золотистою картопляною нематодою

На заражених площах слід вносити підвищені дози мінеральних добрив, своєчасно проводити знищення бур’янів, утримувати у відповідному стані тару, сільськогосподарський інвентар та техніку, вживати заходів щодо унеможливлення розповсюдження регульованого шкідливого організму - золотистої картопляної нематоди. А також застосовувати нематодостійкі сорти картоплі, внесені до Реєстру сортів рослин України: Обрій, Берегиня, Слов’янка та інші.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux