Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області на конференції обговорили питання небезпеки радіаційного забруднення
опубліковано 02 червня 2021 року о 15:31

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області прийняли участь у Регіональній конференції на темі: «Що буде з радіаційним захистом на Кіровоградщині», організованій громадською організацією «Флора».

До заходу долучилися екоактивісти та представники державних інституцій, відповідальних за захист населення від радіаційних ризиків.

Під час конференції обговорили шляхи вирішення проблем урановидобувних територій щодо зменшення ризиків від іонізуючого випромінювання, в першу чергу для дітей; ситуацію з радіаційним та радоновим забрудненням на Кіровоградщині, тощо.

Сьогодні в Україні не існує національного плану дій, затверджених рекомендацій щодо зниження радіаційних ризиків для населення від радону та прийнятої методики визначення зон потенційно радононебезпечної території. Вкрай необхідним є проведення комплексних досліджень потенційної радононебезпеки територій з високим рівнем природної радіоактивності, враховуючи радононебезпечні прояви та техногенно-підсилені джерела природного походження.

До 2018 року на постійній основі в Кіровоградській області діяли обласні програми, направлені на забезпечення радіаційного захисту та ядерної безпеки в регіоні. Розробники програмного документа використовували підходи, що ґрунтувались на фактично отриманих даних та наукових розробках. Так, одним з основних компонентів Комплексної програми захисту населення Кіровоградської області від впливу іонізуючого випромінювання на 2014-2018 роки було здійснення відповідних комплексних радіометричних досліджень приміщень та води артезіанських свердловин на вміст радону, об’єктів довкілля для визначення активностей природних радіонуклідів, ступеню впливу медичних досліджень тощо.

З 2018 року і дотепер відсутня програма, яка була б направлена на забезпечення радіаційного захисту та ядерної безпеки в регіоні.

На конференції презентували проєкт «Обласна Комплексна програма захисту населення Кіровоградської області від впливу іонізуючого випромінювання на 2021-2025 роки» та в дискусійному форматі обговорили переваги і недоліки системи протирадіаційного захисту на Кіровоградщині.

Також, вирішили додатково переглянути Програму, визначити пріоритетні напрямки забезпечення радіаційного захисту і ядерної безпеки в регіоні та надати свої пропозиції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux