Епізоотичне і санітарне благополуччя, контроль за якістю харчових продуктів і захистом прав споживачів, фітосанітарна безпека та постійний моніторинг цін: Держпродспоживслужба Чернігівщини відзвітувала про свою роботу у 2022 році
опубліковано 10 березня 2023 року о 11:39

9 березня в Чернігівській облдержадміністрації під час розширеної наради, яку провів заступник начальника ОВА Дмитро Синенко, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен звітував про роботу очолюваного ним відомства у 2022 році. Участь у зібранні взяли керівники профільних обласних управлінь і державних установ, з якими тісно співпрацює Держпродспоживслужба. Також в режимі відео-конференції до заходу долучились очільники військовий адміністрацій районів області та представники структурних підрозділів Головного управління.

Юрій Павлішен довів інформацію про виконання покладених на службу повноважень, підбивши підсумки минулого року та окресливши ключові завдання на рік нинішній.

«Навіть в умовах війни фахівцям структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби вдалося здійснювати контроль у всіх сферах, які входять до їх компетенції, - зазначив керівник – ми змогли надати понад 35 з половиною тисяч послуг більше ніж на півтора мільйона гривень».

За його словами, фахівці Головного управління протягом 2022 року працювали за напрямками, що входять до сфери діяльності Держпродспоживслужби, одним з основних серед яких є діяльність у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини. Епізоотична ситуація по гострих інфекційних захворюваннях у галузі тваринництва регіону на сьогодні залишається благополучною, і таких результатів вдалося досягти завдяки значній профілактичній роботі.

Зокрема, фахівці ветмедицини області за звітний період зробили 7 з половиною мільйонів щеплень ( у тому числі проти такої небезпечної недуги, як сказ), провели майже 175 тисяч профілактичних обробок тварин і здійснили понад 950 тисяч діагностичних досліджень. Крім того, значна увага зверталась на здійснення заходів з попередження отруєнь бджіл засобами захисту рослин. Відтак торік на Чернігівщині не зафіксовано жодного випадку масової загибелі бджіл від отрутохімікатів.

Окремо Юрій Павлішен зупинився на темі виконання Плану державного моніторингу кормів, рослинної продукції, рибних продуктів та залишків ветеринарних препаратів і забруднювачів у живих тваринах та необроблених харчових продуктах тваринного походження. Також зазначалося, що протягом минулого року державні інспектори ветмедицини здійснили 131 перевірку суб’єктів господарювання у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів і ветеринарної медицини.

Значний обсяг роботи виконали також фахівці у сфері здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, ринкового та метрологічного нагляду. Загалом протягом 2022 року до Управління прав споживачів звернулось 734 громадян, за результатами розгляду звернень споживачам вдалося повернути понад 194 тисячі гривень за неякісні товари і послуги.

Керівник Головного управління Держпродспоживслужби також поінформував про напрацювання відомства у сфері карантину і захисту рослин, насінництва та

розсадництва, зауваживши, що проводились фітосанітарні процедури при здійсненні експорту лісопродукції, різноманітних сільгоспкультур, овочів, фруктів, зелені, насіння тощо до понад 50 країн світу.

Юрій Павлішен також розповів про значну роботу фахівців Головного управління у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, котрі протягом минулого року здійснили 57 заходів державного нагляду (контролю) і взяли участь у 2078 комісійних перевірках об’єктів централізованого водопостачання, закладів освіти тощо та у 982 випадках виявили порушення санітарного законодавства.

Йшлося також про заходи контролю за організацією харчування дітей у школах і дитсадках, в тому числі погодження сезонних меню і постачальників харчових продуктів.

У 2022 році під контролем Головного управління знаходилося 209 об’єктів централізованого та 743 - нецентралізованого водопостачання. У складі комісій фахівці в цілому перевірили 620 об’єктів нагляду, виявивши порушення у 570 випадках.

У сфері державного регулювання цін завдяки заходам контролю вдалося здійснити перерахунок тарифів за комунальні послуги і повернути споживачам суми необґрунтовано отриманої виручки в розмірі 2 млн 288 тис. 609 гривень.

Також протягом року відбувався постійний моніторинг цін на товари, що мають соціальне значення, на пально-мастильні матеріали, на лікарські засоби, які відпускаються аптечними закладами в рамках урядової програми «Доступні ліки».

За словами Юрія Павлішена, ці напрямки діяльності і в нинішньому році залишаються пріоритетними для Держпродспоживслужби Чернігівщини, так само, як і забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання потраплянню на внутрішній ринок області небезпечних, фальсифікованих продуктів або товарів, здійснення заходів щодо сприяння розвитку експорту української продукції, створення умов для епізоотичного благополуччя, організація профілактичних заходів по недопущенню отруєнь бджіл пестицидами, максимальна діджиталізація процесу надання послуг тощо.

Під час свого виступу Юрій Павлішен також розповів про реорганізацію, якої зазнала Держпродспоживслужба, зауваживши, що цей процес жодним чином не позначиться на якості послуг, які надають жителям регіону фахівці структурних підрозділів Головного управління.

Заступник начальника обласної військової адміністрації Дмитро Синенко, підбиваючи підсумки зібрання, позитивно оцінив напрацювання Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, зазначивши, що його фахівці повністю справляються з покладеними на них обов’язками, співпрацюючи при цьому з іншими державними установами та структурними підрозділами ОВА. Він також висловив упевненість у продовженні такої співпраці і в подальшому.

На малюнку зображено колаж із фото, на яких зображено учасників заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux