Епідемічна ситуація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь за 5 місяців 2024 року
опубліковано 09 червня 2024 року о 09:25

Відповідно до оперативних повідомлень за 5 місяців 2024 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 16 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 198 осіб, з них 62 дитини (31%). За аналогічний період 2023 року було взято участь у розслідуванні 17 спалахів, внаслідок яких постраждало 195 осіб, із них 137 дітей (70 %).

Спалахи зареєстровано на території 10 областей та у м. Києві, зокрема: у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Хмельницькій областях по 1 спалаху, у Чернівецькій та Київській – 2, у м. Києві – 4 спалахи.

За 5 місяців 2024 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 7 спалахів пов’язані із закладами громадського харчування, 6 - із закладами освіти, 1 спалах виник у геріатричному пансіонаті, 2 - у побуті.

За оперативними даними у поточному році 5 спалахів викликано сальмонелами, 5 – вірусами (астро-, рота-, норовірусами), 2 – вірусом гепатиту А, 1 – іншими бактеріальними збудниками, 3 спалахи – етіологічний фактор не встановлено.

Передача збудників інфекції в 2024 році відбувалася контактно - побутовим шляхом - 7 спалахів, харчовим шляхом - 5 спалахів, 2 - шлях передачі збудника не встановлено, при 2 - розслідування триває.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідування 25 випадів ботулізму з 29 постраждалими, серед яких 2 летальних випадки. За 5 місяців 2023 року було взято участь у розслідуванні 24 випадки ботулізму з 29 постраждалими, серед яких 1 летальний випадок.

За результатами розслідування випадків ботулізму за 5 місяців 2024 року встановлено, що 4 випадки з 5 постраждалими пов’язані з вживанням м’ясної консервації домашнього приготування, 2 випадки з 2 постраждалими – овочевої консервації, 1 випадок з 1 постраждалим, пов’язаний із вживанням ковбаси домашнього виготовлення, 16 випадків з 19 постраждалими пов’язані з вживанням рибної продукції (9 випадків з 10 постраждалими – в’ялена риба домашнього виготовлення, 3 випадки з 3 постраждалими – рибна продукція невідомого походження, серед яких 1 летальний випадок, пов’язаний із вживанням риби, придбаною через інтернет мережу; 1 випадок з 2 постраждалими – в’ялена риба, придбана у місцях стихійної торгівлі, 3 випадки з 4 постраждалими – риба копчено-сушена, придбана в магазинах, але за результатами позапланового інспектування встановлено, що супровідні документи на продукцію відсутні, тобто фактично риба також невідомого походження. Для встановлення оператора ринку, який постачав рибу, до магазинів територіальними органами Держпродспоживслужби направлено листи до правоохоронних органів). У 1 випадку з одним постраждалим – фактор інфікування не встановлений, щодо 1 летального випадку розслідування триває.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні розслідувань та вжили відповідні заходи реагування.

Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби та керівників об’єктів у 7 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів; вилучено з реалізації 23,867 кг небезпечної продукції; складено 6 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 197100 грн., відсторонено від роботи 35 працівників. Керівникам об’єктів надано 23 приписи та пропозиції щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 70 листів до різних зацікавлених структур, у тому числі 32 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 30 - керівникам об’єктів, 8 - до територіальних підрозділів Національної поліції України. За ініціативою територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 5 засідань регіональних комісії з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень.

З метою посилення заходів з профілактики ботулізму Держпродспоживслужбою видано доручення територіальним органам Держпродспоживслужбу щодо вжиття відповідних заходів реагування, проведення профілактичних заходів триває.

Активізовано роз’яснювальну та просвітницьку роботу щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-порталах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux