Епідемічна ситуація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь за 4 місяці 2024 року
опубліковано 28 травня 2024 року о 10:48

Відповідно до оперативних повідомлень з початку 2024 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 14 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 117 осіб, з них 60 дітей (51%). За аналогічний період 2023 року було взято участь у розслідуванні 11 спалахів, внаслідок яких постраждало 149 осіб, з них 99 дітей (66 %).

Спалахи зареєстровано на території 10 областей та у м. Києві, зокрема: у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Київській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Хмельницькій областях по 1 спалаху, у Чернівецькій – 2, у м. Києві – 3 спалахи.

За 4 місяці 2024 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 5 спалахів пов’язані із закладами громадського харчування, 6 - із закладами освіти, 1 спалах виник у геріатричному пансіонаті, 2 - у побуті.

За оперативними даними у поточному році 4 спалахи викликано сальмонелами, 5 – вірусами (астро-, рота-, норовірусами), 1 – вірусом гепатиту А, 1 – іншими бактеріальними збудниками, 3 спалахи – етіологічний фактор не встановлено.

Передача збудників інфекції в 2024 році відбувалася контактно - побутовим шляхом - 7 спалахів, харчовим шляхом - 5 спалахів, 2 - шлях передачі збудника не встановлено, при 1 - розслідування триває.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідування 15 випадів ботулізму з 18 постраждалими, серед яких летальних випадків не було. За 4 місяці 2023 року було взято участь у розслідуванні 17 випадів ботулізму з 20 постраждалими, летальних випадків не було.

За результатами розслідування випадків ботулізму за 4 місяці 2024 року встановлено, що 3 випадки з 4 постраждалими пов’язані з вживанням м’ясної консервації домашнього приготування, 1 випадок з 1 постраждалим, пов’язаний із вживанням ковбаси домашнього виготовлення, 9 випадків з 9 постраждалими пов’язані з вживанням рибної продукції (5 випадків – в’ялена риба домашнього виготовлення, 2 випадки – рибна продукція невідомого походження, 1 – в’ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі, 1 – риба копчено-сушена, придбана в магазині, але за результатами позапланового інспектування встановлено, що супровідні документи на продукцію відсутні, тобто фактично риба також невідомого походження. Для встановлення оператора ринку, який постачав рибу, до магазину територіальним органом Держпродспоживслужби направлено лист до правоохоронних органів). У 1 випадку з одним постраждалим – фактор інфікування не встановлений, в 1 випадку з двома постраждалими – розслідування триває.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні розслідувань та вжили відповідні заходи реагування.

Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 6 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів, вилучено з реалізації 9,135 кг небезпечної продукції; складено 4 протоколи про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 197100 грн., відсторонено від роботи 30 працівників. Керівникам об’єктів надано 19 приписів та розпоряджень щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 61 лист до різних зацікавлених структур, у тому числі 29 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 25 - керівникам об’єктів, 7 - до територіальних підрозділів Національної поліції України. За ініціативою територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 4 засідання регіональних комісії з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-порталах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux