Відповідно до оперативних повідомлень з початку 2023 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 11 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 149 осіб, з них 99 дітей (66 %). За аналогічний період 2022 року, працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 24 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 188 осіб, з них 116 дітей (62 %).
Спалахи зареєстровано на території 5 областей та у м. Києві: у Львівській області - 5, у м. Києві – 2, в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Одеській, Тернопільській областях по 1 спалаху.
За 4 місяця 2023 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 5 спалахів пов’язані із закладами громадського харчування, 3 - із закладами освіти, 1 спалах виник у пункті розміщення внутрішньо переміщених осіб, 2 - у побуті.
За оперативними даними у поточному році 4 спалахи викликано сальмонелами, 3 – вірусами (рота-, норовірусами), 2 - іншими бактеріальними збудниками, при 2 спалахах – збудника не встановлено.
Передача збудників інфекції в 2023 році відбувалася контактно - побутовим шляхом при 3 спалахах, неякісні харчові продукти стали причиною захворювань при 6 спалахах, забруднена вода - 1.
Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідування 17 випадів ботулізму з 20 постраждалими. Летальних випадків не було.
За 4 місяця 2022 року було взято участь у розслідуванні 12 випадів ботулізму з 14 постраждалими, серед яких 1 хворий помер.
За результатами розслідування випадків ботулізму за 4 місяця 2023 року встановлено, що 8 випадків з 11 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (гриби – 2 випадки з 1 постраждалим, м’ясна продукція - 5 випадків з 8 постраждалими, овочеві консерви – 1 випадок з 1 постраждалим), 8 випадків з 8 постраждалими пов’язані з вживанням рибної продукції (у тому числі 6 випадків – риба домашнього приготування, 1- невідомого походження (придбано через інтернет замовлення) та 1 – придбано у місці стихійної торгівлі). Один хворий пов’язує своє захворювання з рибною продукцією промислового виробництва, яку було придбано у магазині.
З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань та вжили відповідні заходи реагування.
Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 7 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів, вилучено з реалізації 142,52 кг небезпечної продукції; складено 6 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 255025 грн., відсторонено від роботи 18 працівників. Керівникам об’єктів надано 8 приписів та розпоряджень щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 65 листів до різних зацікавлених структур, у тому числі 26 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 14 - керівникам об’єктів, 25 - до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, якими порушено 3 кримінальних провадження. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 2 засідань регіональної комісії з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень.
Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-порталах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.