Епідемічна ситуація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь за 1 півріччя 2021 року та вжиття заходів
опубліковано 07 липня 2021 року о 10:44

       Відповідно до оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби за І півріччя 2021 року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 36 спалахів гострих  кишкових інфекційних захворювань (далі - ГКІ), внаслідок яких постраждало 427 осіб, з них 319 дітей (74,7%). За аналогічний період 2020 року  розслідувано 32 спалахи гострих  кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 258 осіб, з них 145 дітей (56,2%). У порівнянні з аналогічним періодом минулого року спостерігається динаміки росту спалахів ГКІ та харчових отруєнь.

Спалахи реєструвались на території 13 областей. Переважну більшість спалахів зареєстровано в Одеській області – 9, у Донецькій – 5, Дніпропетровській та Тернопільській областях – по 4, Харківській – 3,  Івано-Франківській, Кіровоградській та Львівській - по 2, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Чернівецький областях - по 1 спалаху.

Аналіз розподілу спалахів за місцем виникнення вказує на значне збільшення питомої ваги спалахів, які зареєстровані в організованих дитячих колективах та відповідно збільшення кількості постраждалих дітей. Так, у поточному році з 36 спалахів, у розслідуванні яких брали участь фахівці Держпродспоживслужби, 26 зареєстровані в організованих дитячих колективах, проти 15 за аналогічний період попереднього року. З закладами громадського харчування та торгівлі пов’язано 6 спалахів проти 8 за аналогічний період минулого року. Серед населення у побуті розслідувано 4 спалахи проти 6 за аналогічний період минулого року.

У поточному році значно збільшилась питома вага спалахів, які викликано вірусами (ротавірусами, норовірусами, ентеровірусами, каліцівірусами) - 21 спалах (58 %), 8 спалахів викликано сальмонелами, 4 - іншими бактеріальними збудниками, 1 - вірусами гепатиту А, при 2 спалахах збудника не встановлено.

За аналогічний період минулого року спалахи вірусної етіології складали 28 %, зокрема  9 спалахів було викликано вірусами (рота -,  норовірусами),  10 спалахів було викликано сальмонелами, 5 - іншими бактеріальними збудниками, 3 - вірусами гепатиту А, при 5 спалахах збудника не встановлено.  

Передачу збудників інфекції через неякісні харчові продукти встановлено при розслідуванні 11 спалахів, 20  відбулося контактно-побутовим шляхом за допомогою таких факторів як руки, посуд, предмети побуту від несвоєчасно ізольованих хворих (носіїв) дітей або персоналу. Також один  спалах був пов’язаний з вживанням недоброякісної питної води з джерела децентралізованого водопостачання (в закладі дошкільної освіти с. Іспас Вижницького району Чернівецької області). Слід зазначити, що при 2 спалахах фактори та шляхи інфікування не встановлено, наразі розслідування ще 2 спалахів триває.

Для порівняння у І півріччі 2020 року передача збудників інфекції при 16 спалахах відбувалася через харчові продукти, 11 - контактно-побутовим шляхом, 1 спалах був пов’язані з вживанням недоброякісної питної води, при 4 спалахах фактори та шляхи інфікування не встановлено.

Спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби за  І півріччя 2021 року взято участь у розслідуванні 44 випадків захворювання на ботулізм, постраждало 46 осіб, що значно більше, ніж за аналогічний період минулого року ( 31 випадок захворювання, постраждало  35 осіб).

Внаслідок захворювання на ботулізм з початку 2021 року померло 5 хворих, проти 2 за аналогічний період попереднього року (у Хмельницькій області 1 випадок пов’язаний із вживанням консервованих грибів домашнього виготовлення, 2 випадки - з рибною продукцією, яку було придбано  в місцях стихійної торгівлі в Одеській та Чернігівській областях, ще 1 випадок в Чернігівській області пов’язаний із в’яленою рибою домашнього приготування та 1 випадок у Черкаській області - із вживанням ковбаси свинячої домашнього приготування).

За результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 19 випадків пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (овочі та гриби - 6, м’ясна продукція - 13), 24 випадки - із рибними продуктами, в одному  випадку шлях зараження не встановлено.  

Серед захворілих на ботулізм 7 хворих пов’язують своє захворювання з рибною продукцією придбаною в магазинах  - ймовірно промислового виробництва. Встановлено, що у 2-х випадках захворювання ймовірно пов’язано із вживанням консервів з тунця, вироблених одним виробником у Італії, серед решти 5 випадків ботулізму виробника та постачальника  продукції вдалося встановити лише в 1 випадку (у 3 випадках документи не представлені або сфальсифіковані, ще в 1 випадку розслідування триває).

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у проведенні відповідних санітарно-епідеміологічних розслідувань даних випадків.

За результатами розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, а саме: недостатній набір та площа приміщень харчоблоків, порушення поточності виробничих процесів приготування їжі, не дотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, виготовлення готових страв із продовольчої сировини при відсутності санітарно-гігієнічних умов (виробничих цехів для первинної обробки продовольчої сировини, централізованого водопостачання та водовідведення), відсутність належного вхідного контролю продовольчої сировини та харчових продуктів, порушення дезінфекційного режиму, недостатність або несправність технологічного обладнання, яке використовується для обробки сирої та готової продукції, відсутність маркування розроблювального та прибирального інвентарю, кухонного посуду, допуск до роботи працівників без медичних оглядів або відсутність особових медичних книжок у окремих працівників, порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, відсутність супровідних документів на частину харчових продуктів, використання для приготування страв продуктів невідомого походження тощо.

У ході санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів та харчових отруєнь спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби вживалися відповідні заходи реагування.

Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 22 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів; вилучено з реалізації небезпечної продукції: 207, 983 кг, 28 л, 3002 шт. яєць; складено 46 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 147962 грн., притягнуто до дисциплінарної відповідальності 1 посадову особу, відсторонено від роботи 28 працівників. Керівникам об’єктів надано 57 приписів та розпоряджень щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 142 листи до різних зацікавлених структур, у тому числі 76 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 23 - керівникам об’єктів, 43 - до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, якими порушено 8 кримінальних проваджень. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 9 засідань регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень та 5 нарад в місцевих органах виконавчої влади.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-сайтах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.

У зв’язку із погіршенням санітарно-епідемічної ситуації щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань у дитячих навчальних закладах, Держпродспоживслужбою направлено листи головам усіх обласних державних адміністрацій з конкретними пропозиціями стосовно покращення ситуації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux