Епідемічна ситуація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у І кварталі 2021 року та вжиті заходи
опубліковано 08 квітня 2021 року о 10:19

Відповідно до оперативних повідомлень у першому кварталі 2021 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 19 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 202 особи, з них 191 дитина (94,6%). Це дещо менше ніж за аналогічний період попереднього року, коли працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 28 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 223 особи, з них 143 дитини (64%).

Спалахи реєструвались на території 10 областей, за виключенням Вінницької, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Луганської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Херсонської,  Хмельницької, Чернігівській, Черкаської, Чернівецької областей та м. Києва.  Спалахи зареєстровано у Тернопільській області - 4, Донецькій та Одеській - по 3, Кіровоградській та Львівській - по 2, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Харківській областях - по 1 спалаху.

Водночас, аналіз розподілу спалахів за місцем виникнення вказує на збільшення питомої ваги спалахів, які зареєстровані в організованих дитячих колективах. Зокрема у поточному році з 19 спалахів, у розслідуванні яких брали участь фахівці Держпродспоживслужби, 17 зареєстровані саме у дитячих закладах (заклади дошкільної освіти - 12, школи – 4, будинок дитини - 1).           У поточному році 2 спалахи зареєстровано у побуті, спалахів, пов’язаних із закладами громадського харчування не зареєстровано.

За аналогічний період минулого року серед 28 спалахів 15 - було зареєстровано в організованих дитячих колективах, із закладами громадського харчування та торгівлі було пов’язано 8 спалахів, з харчоблоками промислових підприємств - 1. Серед населення у побуті зареєстровано 4 спалахи.

Також необхідно відмітити, що у поточному році значно збільшилась питома вага спалахів, які викликано вірусами (ротавірусами, норовірусами, ентеровірусами, каліцівірусами) - 14 спалахів (73,7%), 2 спалахи викликано сальмонелами, 2 - іншими бактеріальними збудниками, 1 - вірусами гепатиту А. За аналогічний період минулого року спалахи вірусної етіології складали 32% від усіх спалахів.  

У поточному році через неякісні харчові продукти передача збудників інфекції відбувалася при 4 спалахах, 13 - контактно - побутовим шляхом за допомогою таких факторів як руки, посуд, предмети побуту від несвоєчасно ізольованих хворих (носіїв) дітей або персоналу. При 1 спалаху фактори та шляхи інфікування не встановлено, розслідування ще 1 спалаху триває.

Спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби за  І кв. 2021 року взято участь у розслідуванні 21 випадку захворювання на ботулізм, що майже у 2 рази більше, ніж за аналогічний період попереднього року, коли було розслідувано 9 випадків ботулізму.

Внаслідок захворювання на ботулізм, у розслідуванні випадків якого брали участь фахівці Держпродспоживслужби, з початку 2021 року померло 3 хворих (у Хмельницькій області 1 випадок пов’язаний із вживанням консервованих грибів домашнього виготовлення, 1 випадок - з рибною продукцією, яку було придбано на стихійному ринку в Одеській області, 1 випадок - із вживанням ковбаси свинячої домашнього приготування у Черкаській області).

За результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 13 випадків пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (овочі та гриби - 5, м’ясна продукція - 8), 7 випадків - із рибними продуктами, у 1 випадку шлях зараження не встановлено.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у проведенні відповідних санітарно-епідеміологічних розслідувань даних випадків.

За результатами розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, а саме: порушення поточності виробничих процесів приготування їжі, не дотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, порушення дезінфекційного режиму, недостатність або несправність технологічного обладнання, яке використовується для обробки сирої та готової продукції, відсутність маркування розроблювального та прибирального інвентарю, кухонного посуду, допуск до роботи працівників без медичних оглядів або відсутність особових медичних книжок у окремих працівників, порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, відсутність супровідних документів на частину харчових продуктів, використання для приготування страв продуктів невідомого походження.

У ході санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів та харчових отруєнь спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби вживалися відповідні заходи реагування.

Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 13 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів, вилучено з реалізації небезпечної продукції: 95,61 кг, 28 л, 2778 шт. яєць; складено 25 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 124777 грн., притягнуто до дисциплінарної відповідальності 1 посадову особу, відсторонено від роботи 16 працівників. Керівникам об’єктів надано 30 приписів та розпоряджень щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 82 листи до різних зацікавлених структур, у тому числі 43 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 14 - керівникам об’єктів, 25 - до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, якими порушено 5 кримінальних проваджень. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 3 засідань регіональних комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень та 4 наради в місцевих органах виконавчої влади.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-сайтах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux