ДУ «Волинська фітосанітарна лабораторія" визначає наявність ГМО в продуктах рослинного походження методом ПЛР в режимі реального часу
опубліковано 23 жовтня 2021 року о 14:31

Цього року державна установа «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» розширила сферу діяльності. Фахівці установи проводять дослідження 23 сільськогосподарських культур, зокрема, сої, ріпаку, кукурудзи, пшениці, картоплі, цукрових буряків щодо наявності в них ГМО методом полімеразно-ланцюгової реакції в режимі реального часу.

Як зазначає директор ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» Євгенія Лихач, перевірка на наявність ГМО – це не примха, а вимога часу. Наразі дослідження генетично змінених продуктів не призвело до однозначної оцінки їх впливу на організм людини та навколишнє середовище. Задля безпеки в низці країн Європейського Союзу повністю заборонили вживання в харчових цілях трансгенних продуктів або запровадили обов’язкове маркування на наявність ГМО. В Україні діє Постанова КМУ № 468 від 13.05.2009 р. «Про затвердження Порядку етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг», згідно з якою, харчові продукти, що містять ГМО у кількості більше 0,9 % повинні бути відповідно промарковані тобто мати інформацію про це на етикетці.

Для виробників, імпортерів і експортерів зернових культур, перевірка на наявність ГМО є конче необхідною. Власне, тому і було прийнято рішення про відкриття у Волинській обласній фітосанітарній лабораторії відділу молекулярно-генетичних досліджень продуктів рослинного походження.

Метод полімеразно-ланцюгової реакції в реальному часі дає можливість проводити якісне визначення відсутності або наявності цільових послідовностей нуклеотидів, що використовуються при створенні трансгенних рослин. За допомогою цього випробування можна виявити переважну більшість генетично модифікованих сортів рослин, які існують у світі.

Метод високочутливий, завдяки чому визначити рекомбінантну ДНК можна навіть за дуже низьких концентрацій. Використання спеціальних тест-систем й обладнання для визначення ГМО в продуктах рослинного походження ПЛР-методом в реальному часі дає можливість зменшити трудомісткість та скоротити час аналізу.

Так, метод ПЛР є лідером серед сучасних технологій дослідження продуктів рослинного походження на наявність або відсутність генетичних модифікацій.

Переваги лабораторних досліджень сільськогосподарської продукції на визначення ГМО в ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія»:

  1. Наявність новітнього обладнання;
  2. Точність перевірки;
  3. Найкоротші терміни аналізу даних;
  4. Відповідність діючим стандартам;
  5. Гарантія якості;
  6. Невисока вартість послуг.

Лабораторія дбає про репутацію незалежного експерта при проведенні випробувань на якісне визначення ГМО в продуктах рослинного походження та чітко дотримується прийнятих правил та положень. На сьогодні установа проводить активну підготовку до наглядового аудиту та розширення сфери акредитації у відповідності до ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій», забезпечує ефективне функціонування системи управління, дотримується технічних вимог до приміщення та умов довкілля. Якісне визначення ГМО в продуктах рослинного походження проводиться валідованим методом на сучасному лабораторному обладнанні, яке забезпечує точні та достовірні результати випробувань.

У відділі молекулярно-генетичних досліджень продуктів рослинного походження працюють кваліфіковані фахівці, які постійно підвищують свій професійний рівень, беруть участь у навчаннях, стажуваннях та міжлабораторних порівняннях.

Зокрема, завідувач відділу Наталія Нечипорук - фахівець з 18-річним стажем роботи у сфері харчової промисловості; головний фахівець відділу Ольга Куць - має досвід у сфері молекулярної біології та генної інженерії, є співавтором більше 10 наукових праць, представляла результати своїх досліджень під час численних всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференцій.

Завдяки універсальності наявних тест-систем фахівці лабораторії можуть проводити дослідження 23 сільськогосподарських культур, зокрема, сої, ріпаку, кукурудзи, пшениці, люцерни, льону, рису, картоплі, цукрового буряка тощо.

Зразок, розмір якого регламентується Методичними рекомендаціями Держпродспоживслужби, а саме:

  • Кукурудза – 1 кг зерна або 0,5 кг рослинного матеріалу;
  • Соя – 1 кг зерна або 0,5 кг рослинного матеріалу;
  • Ріпак – 0,1 кг зерна або 0,25 кг рослинного матеріалу тощо.

Вартість послуг з визначення ГМО в продуктах рослинного походження визначається Наказом Міністерства аграрної політики України від 13.02.2013 року № 96 (у редакції наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 25.02.2021 року № 395) «Розміри плати за послуги, які надаються територіальними органами та бюджетними установами, що належать до сфери управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux