Чернігівщина: Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства надає звіт про проведену роботу за 2023 рік
опубліковано 06 лютого 2024 року о 17:18

Протягом 2023 року Управлінням та відділами державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проведено 11 позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері санітарного законодавства. За результатами проведених заходів складено 4 приписи щодо усунення виявлених порушень, 1 протокол про адміністративне правопорушення та винесена постанова по справі про адмінправопорушення.

Крім того, проведено 96 санітарно-епідеміологічних обстежень підконтрольних об’єктів. У кожному випадку складено акт санітарно-епідеміологічного обстеження та в 1 випадку складено протокол про адміністративне правопорушення та винесена постанова по справі про адмінправопорушення.

Загалом, за звітний період взято участь у проведенні 1846 комісійних перевірок об’єктів нагляду, при цьому порушення санітарного законодавства виявлено у 706 випадках. У кожному випадку вживалися необхідні заходи реагування.

З метою створення належних умов харчування дітей у закладах освіти та недопущення епідускладнень стосовно інфекційних хвороб та харчових отруєнь, керуючись санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів, санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти, Постановою Кабінету Міністрів України № 305 від 24 березня 2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», Головним управлінням розглянуто та погоджено 1497 чотиритижневих сезонних меню, зокрема для ЗДО -729, для ЗЗСО -768.

Крім того, розглянуто 123 звернень (скарг) фізичних осіб у сфері санітарного законодавства. Надіслано при цьому 12 запитів до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо погодження позапланових заходів державного нагляду (контролю) в частині дотримання вимог санітарного законодавства.

Також погоджено 147 документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами та 12 матеріалів по величинах фонових концентацій забруднювальних речовин, визначених розрахунковим методом та визначені за даними спостережень; видано 7 санітарних паспортів на право одержання, зберігання і застосування пестицидів і мінеральних добрив та 29 дозволів (санітарних паспортів) на роботу з радіоактивними речовинами та іншими джерелами іонізуючого випромінювання; погоджено 8 реєстрових карт об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів та 5 паспортів місць видалення відходів; проведено 44 санітарно-епідеміологічні обстеження обєктів для отримання ліцензії на провадженя господарської діяльності з медичної практики.

Проведено розслідування 8 випадків захворювання на ботулізм, 1 випадку спалаху харчового отруєння в навчальному закладі, 3 випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію середнього ступеня тяжкості серед вихованців

дошкільного навчального закладу та 4 випадків отруєння дикорослими грибами.

Під час здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення відібрано 8 проб води питної водопровідної на мікробіологічні та 8 проб води питної водопровідної на санітарно-хімічні показники, проведено 9 замірів еквівалентного та максимально рівня звуку, 2 заміри вібрації.

На постійній основі спеціалістами Управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства проводяться семінари, наради, бесіди, лекції та надаються статті в пресу та інтернет-ресурси з питань дотримання вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux