Дніпропетровщина: організація харчування у закладах освіти Покровської ОТГ
опубліковано 23 квітня 2025 року о 16:11

Організація харчування у закладах освіти - це одна з умов комфортного та здорового перебування здобувачів освіти у закладі. Їжа у закладі освіти має бути не тільки корисною, але й смачною та різноманітною. Якщо дитина в закладі освіти відмовляється від їжі, то вона не отримує необхідну кількість поживних речовин, які вберігають її від численних хвороб. У закладах загальної середньої освіти має бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування.

У Синельниківському районі із 162 функціонуючих закладів освіти харчування організовано в 79, що становить 49%. У закладах організовано монопрофільне харчування, що визначає один набір страв для сніданку або обіду.

Протягом 1 кварталу 2025 року фахівцями Синельниківського районного управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Дніпропетровській  області проведено 34 моніторингові відвідування закладів  освіти з метою визначення стану реалізації завдань, визначених операційним планом заходів Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року.

Також фахівці управління взяли участь у комісійних обстеженнях, за зверненням відділу освіти Покровської ОТГ, через упровадження безкоштовного харчування у закладах освіти для 1-4 класів.

Порушення виявлено у  20 %  обстежених об’єктів: на харчоблоках відсутні меню-розклади та добові проби, не здійснюється контроль за дотриманням норм харчування, не укладено угоди на проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів. За результатами виявлених  порушень санітарного законодавства керівникам закладів освіти направлено  пропозиції щодо їхнього усунення.

Крім того, спеціалістами управління розглянуто  73  чотиритижневі  сезонні меню для закладів освіти, із них 44 (60 %) - погоджено, 29 (40%) -  повернуто керівникам на доопрацювання. Основні причини,  через які меню не погоджено: не виконуються норми споживання основних груп харчових продуктів, меню одноманітне, не дотримується кількість та вага порцій, відсутня інформація щодо аналізу виконання норм споживання основних груп харчових продуктів, їхньої поживної та енергетичної цінності.

Під час моніторингу закладам надається необхідна консультативна допомога, проводяться наради з керівниками закладів, медичними працівниками та працівниками харчоблоків щодо дотримання норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, дотримання вимог системи НАССР.

Відповідно до вимог пункту 11 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305, відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.

Питання організації харчування дітей у закладах освіти перебуває на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux