Спеціалісти Синельниківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області постійно здійснюють моніторинг стану організації харчування у закладах освіти.
Реформування системи харчування в організованих дитячих колективах не обмежується оновленням підходів до харчування лише у школах, для дошкільних закладів також передбачено низку змін та новацій, основаних на принципах здорового харчування.
Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах має здійснюватися відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та Санітарного регламенту для закладів дошкільної освіти, затвердженого наказом МОЗ України від 24.03.2016 № 234.
Харчування дітей у літній період має бути максимально збагачене сезонними свіжими овочами та фруктами.
Забезпечення достатнього, якісного, безпечного та збалансованого харчування у закладах освіти залишається одним із пріоритетних завдань сьогодення. Харчування дітей відповідно до віку та стану здоров’я під час перебування у закладах освіти є основою підтримки їхнього здоров’я та здатності до ефективного навчання та розвитку.
Раціон дітей має бути збагачений молочними продуктами, м’ясом та рибою, фруктами, овочами, при цьому з обмеженою кількістю солі, цукру, жирів та картоплі.
Засновник (засновники), керівники закладів освіти мають створити умови для забезпечення харчування дітей з особливими дієтичними потребами, зокрема з непереносимістю глютену та лактози.
Режим (кратність) харчування залежить від режиму роботи дошкільного навчального закладу та затверджується керівником закладу.
У державних (комунальних) закладах дошкільної освіти тривалість сніданку, другого сніданку, підвечірку і вечері повинна становити не менше ніж 20 хвилин, обіду – 25-30 хвилин.
Діти, які перебувають у закладі більше чотирьох годин, обов’язково забезпечуються харчуванням. При цьому режим (кратність) харчування може бути одно- або дворазовий з інтервалами між прийомами їжі не більше трьох – чотирьох годин. Це може бути сніданок та/або обід.
Саме у дошкільному віці закладається фундамент здоров'я, витривалості та стійкості дитячого організму.