Дніпропетровщина: моніторингові відвідування закладів освіти у літній період

опубліковано 16 липня 2025 року о 10:17

Спеціалісти Синельниківського районного управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області постійно  здійснюють моніторинг стану організації харчування у закладах освіти.  

Реформування системи харчування в організованих дитячих колективах не обмежується оновленням підходів до харчування лише у школах, для дошкільних закладів також передбачено низку змін та новацій, основаних на принципах здорового харчування.

Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах має здійснюватися відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та Санітарного регламенту для закладів дошкільної освіти, затвердженого наказом МОЗ України від 24.03.2016 № 234.

Харчування дітей у літній період має бути максимально збагачене сезонними свіжими овочами та фруктами.

Забезпечення достатнього, якісного, безпечного та збалансованого харчування у закладах освіти залишається одним із пріоритетних завдань сьогодення. Харчування дітей відповідно до віку та стану здоров’я під час перебування у закладах освіти є основою підтримки їхнього здоров’я та  здатності до ефективного навчання та розвитку.

Раціон  дітей має бути збагачений молочними продуктами, м’ясом та  рибою, фруктами, овочами, при цьому з обмеженою кількістю солі, цукру, жирів та картоплі.

Засновник (засновники), керівники закладів освіти мають створити умови для забезпечення харчування дітей з особливими дієтичними потребами, зокрема з непереносимістю глютену та лактози.

Режим (кратність) харчування залежить від режиму роботи дошкільного навчального закладу та затверджується керівником закладу.

У державних (комунальних) закладах дошкільної освіти тривалість сніданку, другого сніданку, підвечірку і вечері повинна становити не менше ніж 20 хвилин, обіду – 25-30 хвилин.

Діти, які перебувають у закладі більше чотирьох годин, обов’язково забезпечуються харчуванням. При цьому режим (кратність) харчування може бути одно- або дворазовий з інтервалами між прийомами їжі не більше трьох – чотирьох годин. Це може бути сніданок та/або обід.

Саме у дошкільному віці закладається фундамент здоров'я, витривалості та стійкості дитячого організму.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux