Дніпропетровщина: комісійні перевірки дитячих закладів відпочинку м. Тернівки
опубліковано 11 червня 2024 року о 16:07

З метою удосконалення механізму організації оздоровлення та відпочинку дітей м. Тернівки і перевірки готовності дитячих закладів оздоровлення та відпочинку до відкриття та функціонування влітку 2024 року створено комісію з питання приймання таборів з денним перебуванням на базі закладів загальної середньої освіти міста. До складу комісії ввійшли фахівці різних служб, зокрема спеціалісти Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Влітку 2024 року на території м. Тернівки функціонуватимуть 5 закладів відпочинку з денним перебуванням дітей, які організовано на базі загальноосвітніх закладів міста. Робота закладів відпочинку планується з 03.06.2024 по 11.07.2024 у дві зміни, тривалість кожної зміни - 14 днів. Режим роботи - з 8 до 14 години щоденно, без організації денного сну. Усього заплановано оздоровити таким чином 240 дітей.

Протягом травня 2024 року спеціалісти Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області взяли участь у роботі комісії щодо обстеження закладів відпочинку для дітей.

На жаль, широкомасштабна агресія російської федерації проти України змінила звичний розклад щодо проведення кампанії оздоровлення та відпочинку дітей. Тому особливістю роботи пришкільних таборів у цьому році є врахування безпекової ситуації, щоб життю та здоров'ю дітей нічого не загрожувало. З цією метою у закладах освіти м. Тернівки, де буде організовано відпочинок дітей, облаштовано підвальні приміщення, які можна використовувати як найпростіші укриття для забезпечення безпеки дітей та працівників закладів.

Проте питання дотримання санітарного та епідемічного благополуччя, недопущення інфекційної та неінфекційної захворюваності під час функціонування пришкільних таборів залишається актуальним завжди. Тому однією з умов повноцінного оздоровлення та розвитку дітей є раціональний режим їхнього перебування у закладі відпочинку. При складанні режиму роботи необхідно враховувати такі фактори, як санітарно-гігієнічні вимоги, вимоги до харчування дітей, тематика відпочинкових змін, природно-кліматичні умови. Режим дня має забезпечити максимальне перебування на свіжому повітрі, участь в оздоровчих, фізкультурних та спортивних заходах, повноцінне харчування.

Спеціалістами Павлоградського районного управління зазначено, що основне місце в режимі дня посідає харчування, яке є одним з найважливіших чинників збереження здоров’я та працездатності. Правильно організоване харчування сприяє фізичному та розумовому розвитку, зміцнює організм, створює бадьорий настрій. В окремих випадках харчування відіграє роль лікувального фактору (дієтичне, лікувальне харчування). Тому в режимі дня дитячих закладів відпочинку приймання їжі дітьми слід суворо регламентувати за часом: після 3-4-годинної перерви, мінімум тричі на добу у встановлені години.

У закладах відпочинку м. Тернівки організовано дворазове гаряче харчування – це сніданок та обід. Спеціалістами Павлоградського районного управління проведено ретельне обстеження всіх приміщень харчоблоків, на базі яких організовано харчування. За результатами керівникам закладів та начальнику відділу освіти Тернівської міської ради надано пропозиції щодо усунення виявлених порушень вимог чинного законодавства до початку функціонування закладів відпочинку. Також, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», відділом освіти Тернівської міської ради надано для погодження примірне меню для дворазового харчування дітей у дитячих таборах відпочинку з денним перебуванням на базі закладів загальної середньої освіти м. Тернівки влітку 2024 року. Після проведеного аналізу наданих документів Павлоградським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області меню погоджено.

Відповідно до ст. 33 Закону України від 06.09.2022 № 2573-ІХ «Про систему громадського здоров'я», під час організації та здійснення освітніх процесів мають забезпечуватися умови, що відповідають вимогам санітарного законодавства, та вживатися заходи, спрямовані на збереження та зміцнення здоров'я, виховання у відповідних груп населення прихильності до здорового способу життя та дотримання вимог, визначених державними медико-санітарними нормативами та правилами. Тому спеціалістами Павлоградського районного управління особливу увагу під час роботи комісії приділено дотриманню дезінфекційних режимів, організації медичного обслуговування, проходження персоналом обовязкових медичних оглядів, підготовці основних приміщень, приміщень їдальні та харчоблоку, їхнє оснащення, визначення відповідальних осіб за організацію харчування, забезпечення медичним обладнанням та медикаментами, твердим та м'яким інвентарем, належного освітлення, провітрювання приміщень, організації питного режиму тощо.

Нагадуємо, незалежно від форми власності табору, засновники (власники), керівники закладів несуть відповідальність за дотримання вимог чинного законодавства, медико-санітарних норм та санітарних регламентів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux