Чернігівщина: проведена робота щодо підготовки до нового 2023/2024 навчального року
опубліковано 06 вересня 2023 року о 17:32

Щорічно напередодні нового навчального року у складі комісійних груп фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проводяться комплексні обстеження закладів освіти, спрямовані на створення безпечного освітнього середовища у закладах освіти області, збереження життя і здоров’я учасників освітнього процесу та належних умов харчування.

У новому 2023/2024 навчальному році на адміністративних територіях області заклади освіти розпочали освітній процес за очною, змішаною та дистанційною системами навчання.

Спеціалісти відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області були включені до складу 52 комісій, створених органами місцевого самоврядування, по прийому готовності навчальних закладів освіти до навчального року та взяли участь у проведенні комісійних перевірок 686 закладів освіти (заклади дошкільної освіти, заклади загальної середньої освіти,  ПТУ, ВНЗ І-ІІ ст., інтернатні заклади) у частині дотримання вимог санітарного законодавства.

Під час обстежень першочергова увага приділялася таким важливим питанням, як створення безпечних умов життєдіяльності учнів, наявності та облаштування укриттів, облаштування та обслуговування навчальних кабінетів, харчоблоків тощо. Фахівцями управління Держпродспоживслужби насамперед акцентувалася увага на обстеженнях харчоблоків закладів освіти, попередженні виникнення спалахів гострих інфекційних захворювань та харчових отруєнь серед учнів, забезпечення закладів освіти безпечною питною водою, сировиною та харчовими продуктами гарантованої якості, які постачають оператори ринку, а також повноцінним, якісним та раціональним харчуванням здобувачів освіти у відповідності до вимог постанови КМУ від 24.03.2021 №305.

Так, у 348 навчальних закладах були зауваження щодо недотримання певних норм санітарного законодавства, а саме: у закладах дошкільної освіти – 122, у закладах загальної середньої освіти – 220, у ПТУ, ВНЗ І-ІІ ст. – 3,  інтернатні – 3.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернігівській області погоджено та підписано 240 чотиритижневих примірних сезонних меню на осінній період. Крім того, у закладах освіти акредитованими лабораторіями Чернігівської області досліджено 660 проб води питної за мікробіологічними показниками, та 659 проб – за санітарно-хімічними показниками.

З метою підвищення обізнаності щодо норм та стандартів роботи спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби Чернігівщини під час обстежень проведено близько 1000 бесід з працівниками закладів освіти щодо дотримання вимог санітарного законодавства в закладах та щодо профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь серед дітей та взято участь у 9 нарадах з керівниками закладів освіти.

За результатами комісійних обстежень керівникам навчальних закладів та відділів освіти надано 348 пропозицій щодо усунення недоліків до початку нового 2023/2024 навчального року та надіслано 62 рекомендаційні листи до органів влади. Станом на 31.08.2023 р. 315 закладів освіти виконали пропозиції Головного управління, інші – виконали частково або знаходяться на стадії виконання. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux