Держпродспоживслужба зацікавлена в опрацюванні «кращих практик» країн ЄС у сфері лабораторної діагностики показників якості харчових продуктів

опубліковано 16 грудня 2025 року о 17:30

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав Лабораторний кампус Технологічного центру біорізноманіття, екології, екологічних та харчових технологій ВЕТА (Королівство Іспанія) з навчально-ознайомчим візитом.

Ключова мета візиту: ознайомлення із сучасними технологіями лабораторно-діагностичної роботи у сферах безпечності харчових продуктів, сільскогосподарського виробництва та харчової промисловості.

Сергій Захарін виступив з презентацією про ключові результати роботи установ лабораторної мережі Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука вживаються системні кроки, спрямовані на підвищення ефективності діяльності відомчих інститутів та лабораторій. Постійно розширюється сфера акредитації, закуповується нове обладнання, вживаються заходи для підвищення кваліфікації фахівців, підтримуються контакти з міжнародними партнерами. Окрім того, інститути і лабораторії служби спільно з організаціями Євросоюзу беруть участь у реалізації кількох інноваційних проєктів.

Сергій Захарін уважно ознайомився з роботою низки лабораторій Технологічного центру ВЕТА, а також процесами, які досліджуються. Серед ключових напрямків діяльності - вплив антопогенних чинників на екологію та природнє середовище, можливості вторинного використання відходів сільськогосподарського та харчового виробництва, вивчення грунтів та їхніх “продуктивних властивостей”, аналіз впливу біологічних добрив, вирощування та використання водоростей із наперед заданими якостями тощо. Технологічний центр ВЕТА виступає своєрідною “ключовою лабораторію”, тобто надає свої ресурси (обладнання) різним дослідницьким командам для проведення різноманітних наукових досліджень.

Результати лабораторно-діагностичної роботи Технологічного центру ВЕТА представили керівник відділу управління для сталого розвитку Віктор Карбахаль, керівник відділу інституційних зв'язків та комунікацій Альберт Палу Вілар, проєктні менеджери відділу управління для сталого розвитку Ада Домінго, Ірина Когут та Галина Рябуха.

Представники Держпродспоживслужби та Технологічного центру ВЕТА обговорили можливості започаткування програм академічних та професійних стажувань для українських фахівців, а також щодо участі дослідницьких колективів у проєктах, які становлять інтерес в контексті підтримки сталого розвитку агропродовольчих систем.

Характерна особливість підходів провідних дослідницьких центрів Європи до досліджень питань сталого розвитку - чітка доказовість, яка грунтується на конкретних вимірюваних показниках. Такі результати, в свою чергу, можна отримати на основі застосування високотехнологічного лабораторно-діагностичного обладнання. Ключова мета - наближення агропродовольчих систем світу та окремих країн до цінностей сталого розвитку в широкому сенсі цього поняття. Технологічний центр BETA успішно виконує відповідні завдання, формуючи бачення зусиль щодо підтримки сталого розвитку на основі доказової інформації. Дуже сподіваюся, що українські фахівці, які розділяють такі підходи, будуть долучатися до проведення відповідних актуальних досліджень. В свою чергу, Держпродспоживслужба як авторитетний компетентний орган у сфері безпечності харчових продуктів готова усіляко сприяти впровадженню кращих практик лабораторно-діагностичної роботи”, - зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux