Взимку, коли ми зазвичай починаємо вживати заготовлену у літньо-осінній період консервацію, виникають харчові отруєння, зокрема ботулізм. Саме консерви – овочеві, грибні, м’ясні, рибні, а також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарно-гігієнічних правил, і стає причиною захворювання.
Відповідно до оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби вже з початку 2023 року отримано інформацію про реєстрацію 5 випадків захворювання на ботулізм з 7 постраждалими, всі випадки пов’язані із вживанням продукції домашнього виготовлення. Внаслідок вживання м’ясних консервів захворіло – 5 осіб, консервованих грибів – 1 особа, річкової копченої риби (щукі) – 1 особа.
Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених збудником ботулізму– Clostridium botulinum. Збудник ботулізму розмножується в анаеробному середовищі (середа, в якій немає кисню), при цьому виділяє ботулінічний токсин. Токсин не дуже стійкий до нагрівання - повністю руйнується при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин.
Характерно, що спори Clostridium botulinum знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у окремих ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька осіб, які споживають в їжу ті ділянки, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.
Спори клостридій у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин та риб, звідки потрапляють у грунт, а також в мул озер і морів. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.
Профілактика ботулізму дуже проста — у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих правил, які можна побачити тут – посилання.