Черкащина: результати роботи за 2022 рік у сфері захисту споживачів
опубліковано 13 січня 2023 року о 16:01

Впродовж 2022 року фахівцями відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області розглянуто  158  заяв та скарг. Щоденно, при зверненнях споживачів особисто та в телефонному режимі надано роз’яснення щодо їх прав відповідно до діючого законодавства про захист прав споживачів та допомога у складанні письмових претензій і заяв до суб’єктів господарювання. В телефонному режимі та на особистому прийомі спеціалістами відділу надано 592 консультації і роз’яснення з приводу порушення прав споживачів при купівлі товарів, гарантійному ремонті та гарантійному обслуговуванні, наданні послуг.

З 01 січня по 24 лютого 2022 фахівці відділу провели 17 заходів державного нагляду (контролю) з питань дотримання законодавства про захист прав споживачів. 

В 5 випадках із перевірених суб′єктів господарювання виявлені порушення законодавства про захист прав споживачів. За їх результатами видано приписи про усунення виявлених порушень, 4 із яких суб'єкти господарювання вже виконали у визначені терміни.

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 в Україні введено воєнний стан. Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» від 13.03.2022 № 303, що унеможливило проведення планових та позапланових перевірок.

Водночас, пунктом 2 Постанови (із змінами, внесеними Постановою КМУ від 06.12.2022 № 1363 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022р. №303) за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання  міжнародних зобов’язань України протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах.

За сприяння  управління  захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області споживачам Черкащини повернуто за придбані неякісні товари 72,884 тис. грн.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux