З метою недопущення обігу небезпечних харчових продуктів, спеціалісти державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби продовжують здійснювати державний контроль та нагляд за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог при торгівлі м'ясом, м'ясопродуктами, молоком, молокопродуктами, яйцями, рибою, рибопродуктами, медом, іншою продукцією тваринного і рослинного походження на агропродовольчих ринках, що знаходяться на підконтрольній Україні території.
За 2022 рік спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках області проведено майже 400 тис. експертиз.
За результатами досліджень продуктів забою виявлено 3,1 тис. випадків їх невідповідності вимогам щодо якості та безпечності. Уражені частини органів тварин, загальною вагою 5,3 т., недопущені в обіг і знешкоджені відповідно до вимог «Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно – санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів».
За всіма випадками підтвердження ураження збудниками небезпечних для людей хвороб продуктів забою сільськогосподарських тварин службою області проведено організаційні заходи (своєчасне повідомлення, проведення відповідних розслідувань, профілактичних, діагностичних, дезінфекційних, дегельмінтизаційних робіт, тощо) з метою недопущення їх розповсюдження.
Окрім того, за результатами ветеринарно – санітарної експертизи не допущено до реалізації:
Звертаємо увагу споживачів: якщо у вас є сумніви щодо якості продуктів харчування, які реалізуються на ринках, ви маєте право вимагати у реалізаторів продукції документи, що підтверджують її якість та безпечність.
Не купуйте харчову продукцію в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках). Така продукція не проходить необхідних досліджень для контролю її безпечності та може бути небезпечною для здоров’я людини.