На виконання наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 06 березня 2024 року №139 фахівці відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Кременецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області провели інформаційно-роз'яснювальну роботу серед рибних господарств, щодо важливості вчасного проведення профілактичних заходів шляхом паразитологічного та гідрохімічного моніторингу задля недопущення паразитарних та інфекційних захворювань риби, а також підвищення ефективності їх діяльності та якості продукції.
Спеціалісти наголосили, що керівники рибних господарств, зобов`язані вчасно проводити профілактично-лікувальні заходи, та заходи щодо і поліпшення ветеринарно-санітарного стану рибогосподарських водойм. Досвід роботи рибних господарств, в яких регулярно проводяться відповідні заходи, вказує на задовільний епізоотологічний стан та повне оздоровлення їх в короткі терміни зі значно вищою рибопродуктивністю цих водойм. Не проводячи гідрохімічного моніторингу, в умовах сучасного рибництва з різким погіршенням якості води, тобто забрудненням середовища перебування риби, при майже повній відсутності природної кормової бази, неякісній та неповноцінній годівлі кормами, виникає ослабленість організму риби, значно знижується її стійкість до захворювань, з одночасним накопиченням патогенних і умовно патогенних організмів, що в умовах ставів при полікультурі вирощування риб особливо небезпечно. Тому моніторинг повинен здійснюватись не лише при безпосередній загрозі епізоотій, а й повсякчасно.