Радник Голови Держпродспоживслужби, керівник Офісу цифровізації Соломія Старосольська та директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ігор Лоцкін зустрілися з Громадською радою при Держпродспоживслужбі. Темою розмови стало створення нової електронної системи у сфері безпечності харчових продуктів та захисту споживачів — eFood.
«У результаті впровадження eFood бізнес та громадяни зможуть швидше й простіше взаємодіяти з Держпродспоживслужбою, отримувати якісніші послуги та бути впевненими у прозорості процедур. Це крок до сучасної цифрової держави, де комфорт і безпека людей стають головним пріоритетом», - зазначила Соломія Старосольська.
Сьогодні бізнес і громадяни стикаються з великою кількістю бюрократичних процедур, які фактично є міжнародною вимогою: реєстрація потужностей, отримання дозволів, подання звітів. Багато з цих процесів вимагають паперових документів, що забирає час і ресурси.
«Проєкт постанови про запуск eFood створює основу для переведення важливих державних послуг у цифрову форму. Йдеться про контроль у сферах ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів — процеси, які безпосередньо впливають на якість харчів і здоров’я людей. Реалізація цього рішення допоможе Україні виконати зобов’язання перед ЄС у межах Угоди про асоціацію. Водночас ініціатива є продовженням цифрової трансформації Держпродспоживслужби, спрямованої на спрощення процедур та підвищення прозорості для громадян і бізнесу», - підкреслив Ігор Лоцкін
Запуск системи eFood дозволить вирішити ці проблеми. Вона дасть можливість:
подавати документи та отримувати дозволи онлайн;
зменшити навантаження на бізнес і державних службовців;
уникати зайвої бюрократії та черг;
забезпечити прозорість та простежуваність усіх процедур;
підвищити рівень захисту даних.
Впровадження eFood відповідає європейським практикам і принципам Єдиного цифрового ринку ЄС. У країнах Євросоюзу активно працює ініціатива eGovernment, яка передбачає переведення державних послуг у цифрову форму для зручності громадян та бізнесу.
Для України цей крок має ще й стратегічне значення: він допомагає виконувати зобов’язання за Угодою про асоціацію з ЄС. Документ передбачає поступове наближення українського законодавства до європейського, у тому числі у сфері санітарних та фітосанітарних заходів, безпечності харчових продуктів, здоров’я і благополуччя тварин та захисту рослин.
Нагадуємо, що наразі йде громадське обговорення щодо проєкту постанови Кабінету Міністрів України “Про реалізацію експериментального проекту щодо цифровізації послуг Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів”, який розроблено на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2025 р. № 131-р «Про затвердження плану пріоритетних дій Уряду на 2025 рік».