Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін провів семінар-нараду з питань аналізу впровадження цифрових реформ, зокрема в частині реалізації державних рішень щодо оприлюднення наборів відкритих даних, а також подальшого технічного розвитку відомчих інформаційно-комунікаційних ресурсів.
Сергій Захарін зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука нині розробляються комплексні рішення, спрямовані на оптимізацію інформаційної інфраструктури служби. Вживаються системні та ефективні заходи, спрямовані на сумлінне виконання законодавства про інформацію, зокрема про забезпечення доступу до публічної інформації у формі відкритих даних. Продовжується робота з розробки нормативно-правових актів для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів).
ІТ-фахівці служби ґрунтовно опрацювали матеріали Міністерства цифрової трансформації України, Держспецзв’язку та інших державних органів, зокрема в частині підтримки інформаційної гігієни у поточній роботі, а також з питань організації моніторингу за якістю робочих процесів.
Під час семінару було ретельно проаналізовано наявні ризики, що виникають в ході реалізації реформи цифрового розвитку. Не дивлячись на виклики, у тому числі кібервійну, вдалося виконати ключові завдання та доручення з підтримки належної роботи інформаційно-комунікаційних ресурсів (у тому числі реєстрів). На порядку денному – питання підтримки оптимальної роботи системи електронного документообігу з урахуванням наявних технологічних змін.
Сергій Захарін зазначив, що під час реалізації цифрових реформ необхідно враховувати вимоги щодо цифрової та інформаційної безбар’єрності, про що чітко вказано у Національній стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, яка затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 366-р. Одним із ключових орієнтирів є безумовне забезпечення доступу громадян до публічної інформації, а також до державних інформаційно-комунікаційних ресурсів відповідно до законодавства.
Окрім того, під час семінару було опрацьовано труднощі, з якими стикаються фахівці під час виконання завдань і заходів щодо підтримки роботи інформаційно-комунікаційних систем.
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів продовжує виконання завдань і заходів у сфері цифровізації, зокрема в частині модернізації інформаційної інфраструктури служби. У фокусі уваги - забезпечення доступу до публічної інформації у формі відкритих даних. Також актуальним є питання підтримки інформаційної гігієни у поточній роботі, оптимізації роботи системи електронного документообігу, організація електронного моніторингу за якістю робочих процесів. Слід розуміти, що цифровізація дозволяє значно спростити адміністративні процедури, усунути бюрократичні перепони, значно скоротити час обробки запитів і ухвалювати виважені державні рішення на основі об’єктивних даних. Хочу окремо наголосити, що одним із чинників високої результативності роботи є злагоджена співпраця з іншими органами влади, а також громадськістю. Користуючись нагодою, закликаю до співробітництва небайдужих представників громадського сектору та експертів», – наголосив Сергій Захарін.