Держпродспоживслужба та Державний торговельно-економічний університет посилюють співробітництво у сферах освіти і науки
опубліковано 19 грудня 2023 року о 09:35

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін відвідав Державний торговельно-економічний університет, де ознайомився з матеріально-технічною базою, станом наукового та лабораторного обладнання, а також сучасними освітніми технологіями, які використовуються для підготовки фахівців (технології харчової промисловості, ресторанне господарство, громадське харчування, туризм і готельне обслуговування, захист прав споживачів, товарознавство, комп’ютерні науки та ін.).

В ході візиту Сергій Захарін розповів представникам ректорату університету про ключові результати роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а також її територіальних органів. Також йшлося про перспективи подальшого цифрового розвитку Держпродспоживслужби (адміністрування електронних реєстрів, розробка нових програмних продуктів, підвищення аналітичних можливостей наявних баз даних тощо).

Сергій Захарін повідомив, що одним із пріоритетних напрямків роботи Держпродспоживслужби та її територіальних органів є практичне супроводження реалізації реформи шкільного харчування. Реалізацію реформи на практичному рівні забезпечують кілька державних органів, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги, велику допомогу надають міжнародні партнери та представники громадськості. Протягом 2022 року органами Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проводилися заходи державного контролю (перевірки): у закладах загальної середньої освіти - 537 заходів, у закладах дошкільної освіти – 143. У кожному третьому випадку були виявлені порушення. Проведено 23 комісійні обстеження постачальників харчової продукції. Складено 331 припис про усунення порушень законодавства. Вилучено 550 кг небезпечних продуктів. У найбільш кричущих випадках складаються протоколи, а посадові особи притягуються до адміністративної відповідальності.

Нині реалізується проєкт із створення кулінарних хабів, на базі яких здійснюватиметься підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації кухарів. Такі структури вже працюють у кількох регіонах України.

Ректор університету академік Національної академії педагогічних наук України, доктор економічних наук, професор Анатолій Мазаракі розповів про передові навчальні технології, що використовуються в освітньому процесі. В численних лабораторіях студенти опановують навички майбутньої професії. Зокрема, працюють навчальні кафе та навчальні кулінарні цехи, на базі яких студенти опановують правила організації громадського харчування, а також принципи НАССP - системи, яка дає сучасний інструментарій управління якістю і безпечністю харчових продуктів та готових страв.

Перша проректорка доктор технічних наук, професор Наталія Притульська зазначила, що одним із факторів лідерства університету є високий рівень уваги до підготовки якісних кадрів та здійснення просвітницьких заходів. Студенти регулярно вивчають не лише теорію, а й чинні нормативно-правові акти, методичну документацію, технічні регламенти тощо, а також обов’язково закріплюють отримані знання під час проходження практики.

Під час робочої зустрічі було ретельно опрацьовано ключові наукові результати, що здобуті науковими школами університету і які можуть бути використані під час удосконалення технологій лабораторної діагностики та у практиці контролю якості харчових продуктів. Окрім того, обговорювалися перспективні механізми організації проходження практики кращими студентами університету в системі Держпродспоживслужби.

«Державний торговельно-економічний університет є визнаним освітнім флагманом у підготовці фахівців для підприємств та установ громадського харчування, ресторанного господарства, харчової промисловості, туристичного обслуговування, індустрії готелів та курортів, товарознавства, захисту прав споживачів, а також у багатьох інших сферах. Студенти мають можливості вивчати кращі технологічні рішення, і не лише вивчати, а й опановувати їх під час практичних занять у численних лабораторіях. Хочу окремо наголосити, що студенти університету глибоко вивчають реформу шкільного харчування, у тому числі спеціальну документацію, технологічні карти, перспективні меню тощо. Реформа шкільного харчування – звісно, не лише про харчі. Це і про культуру споживання, і про культуру виробництва, і про корисні звички, і про виховання відповідального громадянина, і про соціальну відповідальність бізнесу, і про безпечне освітнє середовище. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у межах своєї компетенції виконує величезну роботу, спрямовану на забезпечення підтримки високої якості та культури шкільного харчування. Протягом поточного року здобувачам освіти проведено понад 1200 лекцій та уроків. Регулярно здійснюються робочі зустрічі з представниками батьківських організацій. Я абсолютно переконаний, що співробітництво Держпродспоживслужби та Державного торговельно-економічного університету буде результативним і успішним», – зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux