Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін взяв участь у засіданні круглого столу з питань підтримки продовольчої безпеки, що проведений на майданчиках Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.
Учасники заходу – наукові співробітники наукових установ, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти, представники органів державної влади та управління, здобувачі освіти та ін.
Ключова тема обговорення – доступність якісних продуктів харчування, що відповідають сучасним вимогам до безпечності, а також захист законних інтересів споживачів на основі сумлінного виконання законодавства про безпечність харчових продуктів.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із науковими установами та провідними закладами вищої освіти з широкого кола актуальних питань, у тому числі в частині підтримки нормального функціонування сфери забезпечення безпечності харчових продуктів. Здійснюється тестування комп’ютерної програми, яка дозволить автоматизувати процеси оформлення товарів тваринного і рослинного походження на ринках. Спільно з колегами опрацьовуються питання впровадження товарно-транспортної накладної в електронній формі, що має підвищити рівень простежуваності харчових продуктів. Виконуються роботи з проектування нормативно-правової бази щодо створення Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів).
Сергій Захарін нагадав, що органи державної влади, у тому числі і Держпродспоживслужба, в межах компетенції виконують завдання і заходи, передбачені Стратегією продовольчої безпеки України на період до 2027 року, що схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 липня 2024 р. № 684-р.
Ректор університету Олександр Самойленко розказав, що профільні кафедри виконують низку наукових досліджень у сфері підтримки продовольчої безпеки, у тому числі в контексті забезпечення нормального функціонування сфери безпечності харчових продуктів. Розробляються новітні методики лабораторно-діагностичної роботи, зокрема щодо вивчення якості питної води та молока. Ініційовано дослідження наукових проблем з питань цифровізації сфери безпечності харчових продуктів. Є висока зацікавленість у співробітництві з Держпродспоживслужбою та її підвідомчими установами.
Учасники круглого столу, у тому числі здобувачі освіти, представили власне бачення вирішення актуальних проблем підтримки глобальної безпеки, а також вжиття управлінських заходів, спрямованих на забезпечення належної якості харчових продуктів тваринного і рослинного походження.
Учасники круглого столу відвідали низку майстер-класів, а також ознайомилися з роботою геологічного музею та спеціалізованих лабораторій.
«Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя знаний своїми науковими школами, у тому числі в сферах харчової хімії, біологічних основ сільськогосподарського виробництва, якості питної води тощо. Відтак, ми спираємося на результати наукових розвідок, що виконувалися і виконуються в університеті, намагаємося враховувати ці результати під час проектування відповідних нормативно-методичних документів. За підсумками роботи круглого столу розроблено низку рекомендацій, що спрямовані на підтримку належного рівня продовольчої безпеки, в тому числі в частині функціонування системи гарантування належної якості харчових продуктів. Докладно розглянули питання розробки та використання сучасних цифрових інструментів під час реалізації політики у сфері безпечності харчових продуктів, зокрема в процесі моніторингу продукції рослинного та тваринного походження на ринках. Держпродспоживслужба здійснює кроки для подальшої цифрової трансформації сфери безпечності харчових продуктів. Також з колегами з профільних кафедр ми обговорили питання поглиблення нашого наукового і освітнього співробітництва», - наголосив Сергій Захарін.