Держпродспоживслужба підтримує ініціативи про активізацію навчання основам організації шкільного харчування
опубліковано 27 листопада 2024 року о 12:06

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін провів робочу зустріч із віце-Президентом Національної академії педагогічних наук України Олегом Топузовим та академіком-секретарем відділення вищої освіти Національної академії педагогічних наук України Петром Саухом.

Ключова тема зустрічі - активізація навчання студентів закладів вищої педагогічної освіти основам організації шкільного харчування.

Реформа шкільного харчування здійснюється за ініціативою та під патронатом першої леді України Олени Зеленської, що дало змогу швидко та ефективно консолідувати різних стейкхолдерів, виконати низку важливих і необхідних кроків.

Сергій Захарін повідомив, що Держпродспоживслужба у межах своєї компетенції виконує значну роботу, спрямовану на забезпечення підтримки високої якості та культури шкільного харчування. Так, за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука територіальними органами служби вживаються комплексні системні заходи, спрямовані на впровадження реформи шкільного харчування - у тому числі в частині реалізації просвітницьких заходів, організації виробничого навчання, дотримання законодавства про безпечність харчових продуктів, виконання норм і стандартів харчування школярів тощо. Реалізацію реформи на практичному рівні забезпечують кілька державних органів, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги, велику допомогу надають міжнародні партнери та представники громадськості.

Органами Держпродспоживслужби регулярно проводяться комісійні обстеження постачальників харчової продукції до закладів середньої освіти, а у випадку виявлення порушень - вживаються ефективні заходи, спрямовані на дотримання правил і стандартів. Крім того, постійно проводяться робочі зустрічі і навчальні семінари, на яких керівники закладів освіти та працівники харчоблоків можуть отримати актуальну інформацію та відповіді на практичні запитання. Регулярно здійснюються робочі зустрічі з представниками батьківських організацій. 

Ще у 2021 році за участі МОН, МОЗ, Держпродспоживслужби, Центру громадського здоров’я розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо». Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо.

Олег Топузов підкреслив, що одним із факторів успіху реформи є високий рівень уваги до підготовки якісних кадрів та здійснення просвітницьких заходів. Нині реалізується проєкт із створення кулінарних хабів, на базі яких здійснюватиметься підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації кухарів. Такі структури функціонують на базі спеціалізованих закладів професійної освіти. Установи Національної академії педагогічних наук надають відповідну науково-методичну допомогу.

Петро Саух підтримав позицію, що студенти педагогічних університетів, які готуються працювати у закладах освіти, мають знати основи організації шкільного харчування. Вже зараз студенти багатьох університетів вивчають нормативно-правову та методичну документацію з питань організації шкільного харчування, а також закріплюють отримані знання під час проходження практики безпосередньо в закладах освіти.

«Реформа шкільного харчування – звісно, не лише про харчі. Це і про культуру споживання, і про культуру виробництва, і про корисні звички, і про виховання відповідального громадянина, і про соціальну відповідальність бізнесу, і про безпечне освітнє середовище. На мій погляд, дуже важливо розказати про реформу студентам педагогічних університетів, адже саме вони у майбутньому працюватимуть у закладах освіти, у органах управління освітою, будуть ухвалювати управлінські рішення у сфері організації шкільного харчування, тобто – будуть виконувати орієнтири реформи. У той же час слід пам’ятати, що відповідальність за реалізацію реформи несе не лише держава. Говорячи бюрократичною мовою, за безпечність та якість шкільного харчування, згідно вимог законодавства, у першу чергу відповідають оператори ринку, що здійснюють організацію харчування дітей в закладах освіти», - зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux