Держпродспоживслужба Кіровоградщини: під час опалювального сезону 2022/2023 років порушення температурного режиму фіксувались у закладах освіти на всій території області
опубліковано 31 травня 2023 року о 14:10

Про це повідомила начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Олена Черненко під час онлайн-засідання колегії департаменту освіти і науки Кіровоградської ОВА. Доповідач зазначила, що в умовах дії військового стану опалювальний період 2022/2023 років відзначився як складний. За підсумками щоденних моніторингів повітряно-теплового режиму в закладах освіти фактичні температури в приміщеннях в основному були на рівні +15-17°С (при нормі +18-22°С), але нерідко фіксувались і на рівнях +12-14°С.

Серед причин порушень повітряно-теплового режиму низька температура теплоносія, що надходила у заклад через ліміти пального, «блекаути», перебої постачання електроенергії або повне її відключення протягом дня, аварії на тепломережах, електромережах, несправності насосів на котельнях, тривала заміна обладнання, відсутність своєчасних дозволів на використання газу для опалення котельні, недостатня кількість вугілля та дров для роботи котлів тощо.

Найбільш проблемно опалювальний сезон проходив на території Бобринецької та Кетрисанівської громад у зв’язку з систематичними перебоями електроенергії або повним відключенням протягом дня електропостачання, внаслідок чого не працювали насоси у котельнях закладів. Також причинами були відсутність коштів на пальне при наявності генератора, тривале проведення ремонтних робіт витяжної труби в котельні з початку опалювального сезону, порив тепломережі.

Проблема відсутності або недостатності теплозабезпечення в закладах вирішувалась за рахунок електрообігрівачів в межах дозволеного ліміту, теплих ковдр та теплого одягу, активних ігор серед дітей, запровадження різних форм навчання та режиму роботи закладів тощо.

Що стосується перебування вихованців навчальних закладів в укриттях на час оголошення повітряної тривоги, нормативна температура повітря там повинна становити не нижче +10°С взимку відповідно до вимог наказу МВС України від 09.07.2019 № 579. Під час обстежень укриттів фахівці Держпродспоживслужби виявляли відсутність термометрів (психрометрів), що не давало можливості визначити фактичну температуру повітря, сліди затікання опадів (дощу, снігу), що створювало сирість та впливало на температуру повітря.

Олена Черненко зазначила, що до Держпродспоживслужби неодноразово надходили повідомлення від батьків вихованців закладів освіти щодо порушення температурного режиму. Такі звернення розглядались спільно з представниками управлінь/відділів освіти органів місцевого самоврядування.

Після закінчення опалювального сезону погода була холодною і дощовою, тож раннє відключення від опалення будівель соціально значимих об’єктів (особливо тих, що мають системи індивідуального опалення) ускладнило ситуацію з перебуванням у вищезазначених закладах та укриттях дітей та підвищило ризик захворюваності на гострі респіраторні інфекції.

Враховуючи зазначене, при підготовці до нового опалювального сезону 2023/2024 років необхідно врахувати всі проблеми та ускладнення, аби попередити їх виникнення та бути готовими до нових викликів в умовах військового стану, - підсумувала доповідач.


на фото - учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux