Держпродспоживслужба долучається до обговорення змісту педагогічної освіти в контексті протидії викликам біологічної природи
опубліковано 09 червня 2025 року о 10:59

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін взяв участь у роботі міжнародного науково-практичного форуму «Педагогічна майстерність майбутнього вчителя: поступ, становлення, удосконалення і зростання», що проведено на майданчиках Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

Учасники заходу: практичні педагоги, науковці, науково-педагогічні працівники, керівники та фахівці органів управління освітою, державні службовці, аспіранти.

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука вживаються системні кроки, спрямовані на супроводження роботи системи освіти – здійснюються відповідні заходи для підтримки санітарно-епідемічного благополуччя в закладах освіти, проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота, вивчається стан облаштування укриттів, виконуються завдання в межах реформи шкільного харчування тощо. Майбутні вчителі мають знати необхідну нормативно-правову та методичну документацію, а тому під час форуму доцільно обговорити відповідні ініціативи. Отже, Держпродспоживслужба охоче долучається до формування змісту освіти в контексті протидії викликам біологічної природи.

Сергій Захарін також нагадав, що Держпродспоживслужба робить чимало кроків, спрямованих на модернізацію змісту освіти, в першу чергу – з природничих дисциплін. Зокрема, здійснюється опрацювання та розповсюдження матеріалів міжнародних організації. Посібник «Здорові рослини, здорова планета», підготовлений фахівцями Держпродспоживслужби за матеріалами Міжнародної конвенції із захисту рослин (IPPC), отримав гриф Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» і може використовуватися в закладах загальної середньої освіти. 

Протягом травня-червня працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, працюючи в складі відповідних комісій, брали участь у проведенні обстежень закладів позашкільної освіти та оздоровчих таборів з приводу готовності до оздоровчої кампанії, за результатами цієї роботи надано відповідні пропозиції і рекомендації.

Ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Марина Гриньова повідомила, що університет займає високе 5-те місце за показником працевлаштування випускників, а одним із факторів високої якості освіти є організація ефективної співпраці з провідними роботодавцями, у тому числі і Держпродспоживслужбою. Дуже важливо, аби здобувачі освіти долучалися до практичного вивчення нагальних питань, особливо в контексті підтримки санітарно-епідемічного благополуччя, забезпечення безпеки освітнього середовища в рамках реформи шкільного харчування.

«Успіх будь-якої серйозної реформи уможливлюється, якщо є високий рівень уваги до підготовки якісних кадрів та здійснення просвітницьких заходів. Студенти педагогічних спеціальностей, на моє глибоке переконання, мають вивчати нормативно-правову та методичну документацію з питань організації шкільного харчування, підтримки санітарно-епідемічного благополуччя, забезпечення безпеки освітнього середовища. Отримані знання слід закріплювати під час проходження практики безпосередньо в закладах освіти. Тоді матимемо якісно підготовленого вчителя. Таким чином, Держпродспоживслужба та її територіальні органи долучаються до обговорення змісту педагогічної освіти в контексті протидії викликам біологічної природи. Діти – наше майбутнє. Наша відповідальність – зробити все, щоб вони були здоровими та успішними. І це завдання не якогось одного відомства, це завдання всього суспільства. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у межах своєї компетенції виконує величезну роботу, спрямовану на забезпечення підтримки високої якості та культури шкільного харчування. На мій погляд, дуже важливо розказати про реформу студентам педагогічних університетів, адже саме випускники педагогічних університетів працюватимуть у закладах освіти, в органах управління освітою, будуть ухвалювати управлінські рішення у сфері організації шкільного харчування, тобто – будуть виконувати орієнтири реформи. Дуже важливо підтримувати комунікацію з батьківськими організаціями, роз’яснювати логіку та необхідність заходів, що виконуються», – зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux