У поточному році по Дніпропетровській області зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм. Причиною захворювання стала в’ялена та сушена річкова риба. Захворілі потрапили до лікувальних закладів у 2 випадках у важкому стані, в 1 – у стані середньої важкості.
Один з випадків захворювання на ботулізм зареєстровано наприкінці жовтня поточного року. Із симптомами різкого погіршення зору, слабкості, запаморочення, сухості у роті, порушення ковтання та мовлення по медичну допомогу звернулася 40-річна мешканка м. Кам’янського. У результаті чого госпіталізована до медичного закладу КНП КМР «МЛШМД» з діагнозом «ботулізм з тяжким перебігом хвороби».
У ході санітарно-епідеміологічного розслідування встановлено, що перші симптоми захворювання виникли після вживання риби «тарань сушена» власного виготовлення у домашніх умовах. Хворій своєчасно надане відповідне лікування, зокрема введено протиботулінічну сироватку.
Нагадуємо, що БОТУЛІЗМ – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків, дуже небезпечне і у багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридії. Спори клостридії у великій кількості присутні у ґрунті, де можуть існувати довгі роки.
Сам збудник не є небезпечним для здоров’я людини, небезпеку становить ботулотоксин, що виробляє Cl.botulinum. Коли ботулотоксин потрапляє до шлунка людини, соляна кислота не руйнує його, токсин з кров’ю поширюється організмом, до головного і спинного мозку, викликаючи важкі наслідки.
Від людини до людини інфекція не передається. Хвора людина може становити небезпеку лише через виділення у довкілля бактерій ботулізму з фекаліями.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – соленої, в’яленої, сушеної та риби холодного копчення. Така риба стає небезпечною для споживання, оскільки:
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають за 12-24 год. після споживання зараженої продукції. Інкубаційний період становить від 2-3 годин до 10 діб.
Симптоми ботулізму: підвищена температура, сухість у роті, ускладнення ковтання, невиразність мови, двоїння в очах, помутніння і опущення повік, м’язова слабкість, запаморочення, нудота і блювання, пронос, здуття живота і закреп, ураження м’язів шиї і кінцівок.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря!
Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину.
Одужання триває тижні, іноді й місяці. При відсутності відповідного лікування на 2-3 добу може настати смерть!
Нагадуємо, що для запобігання захворюванню на ботулізм необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:
Бережіть своє здоров'я і здоров'я своїх близьких!