Сьогодні система НАССР покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів найкращими світовими виробниками. Цій вельми непростій темі присвячено велика кількість вебінарів, курсів, тренінгів, майстер-класів.
Так, 2 листопада для представників закладів громадського харчування (не заклади освіти) і виробників харчової продукції відбувся черговий онлайн-курс «Внутрішній аудитор системи ХАССП/HACCP», упродовж якого спікери охопили широке коло питань, пов’язаних із функціонуванням системи HACCP. У рамках заходу обговорили:
Лектори курсу – високодосвідченні фахівці у сфері харчування, медицини, держнагляду. Серед них був і начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен, який розповів про державний нагляд (контроль) за операторами ринку, що здійснюють діяльність у сфері громадського харчування.
Зокрема, він ознайомив з вимогами законодавства щодо здійснення державного контролю у сфері санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів, у тому числі в період воєнного стану; акцентував увагу на тому, що державні інспектори проводять заходи державного нагляду (контролю) виключно у межах діючого законодавства.
Також Юрій Павлішен чітко окреслив права та обов’язки операторів ринку, правила роботи закладів громадського харчування, зупинився на законодавчому регулюванні та функціонуванні системи НАССР, умовах державної реєстрації потужностей операторів ринку, докладно пояснив практичні аспекти щодо механізмів отримання операторами ринку експлуатаційних дозволів залежно від виду виробничої діяльності.
Йшла мова і про відповідальність суб’єктів господарювання за порушення законодавства у сфері харчових продуктів.
Інформативно, вичерпно, кваліфіковано про внутрішній аудит системи ХАССП/HACCP – саме так можна схарактеризувати онлайн-конференцію