Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін та т.в.о. завыдувача Сектору взаємодії з громадськістю та ЗМІ Оксана Гуменюк взяли участь у робочому обговоренні на тему «Моніторинг виконання Плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору».
Захід проведений Національним агентством України з питань державної служби спільно з Вищою школою публічного управління, у співпраці з Радником - уповноваженим Президента України з питань безбар'єрності та за підтримки проєкту технічної допомоги «Відновлення для всіх» (Recovery For All – RFA) і Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН).
Ключова тема заходу: стан виконання завдань і заходів у сфері безбар’єрності в рамках стратегії створення безбар’єрного простору в Україні за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.
За дорученням Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергія Ткачука територіальні органи та підвідомчі установи системи Держпродспоживслужби беруть активну участь у реалізації завдань щодо створення в Україні безбар’єрного простору. Курс на впровадження безбар’єрного середовища передбачає вжиття різноманітних заходів в напрямку усунення штучних (неприродних) обмежень або перепон. Йдеться про побудову механізму, що передбачає стійке продукування інклюзивних продуктів (товарів, робіт, послуг комерційного або некомерційного призначення) в усіх сферах життєдіяльності суспільства, у тому числі у сфері державного управління.
В системі Держпродспоживслужби організована робота з виконання положень Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, яка схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 366 (в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 березня 2025 р. № 294-р).
Відомості про стан виконання відповідних заходів систематично оприлюднюються у спеціальному розділі «Безбар’єрність» на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби.
Зокрема, сформовано та оприлюднено актуальні інформаційно-роз’яснювальні матеріали у форматі «простої мови» та легкого читання за основними напрямами діяльності, у тому числі: профілактика хвороб тварин (сказ, АЧС, грип птиці, ящур, блутанг тощо); захист і карантин рослин; поводження з пестицидами; профілактика харчових отруєнь; переміщення домашніх тварин за кордон; протимікробна резистентність; бджільництво; програма контролю сирого молока тощо. Окрім того, започатковано рубрику «Словник Безбар’єрності», інформація в якій оновлюється регулярно.
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, її територіальні органи та підвідомчі установи сумлінно виконують заходи, спрямовані на побудову в Україні безбар’єрного простору. Слід врахувати, що поняття безбар’єрності має багато складових (включає фізичну, інформаційну, цифрову, громадянську, освітню, економічну безбар’єрність). Ми взяли активну і змістовну участь у Національному тижні безбар’єрності, який в цьому році проводився у травні – з метою привернення уваги суспільства до потреби створення доступного середовища та рівних можливостей для всіх громадян, підвищення обізнаності про рішення та реформи у контексті формування безбар’єрних просторів, сервісів та інформації, а також сприяння розвитку культури поваги та гідності. Принципи безбар’єрності мають бути впроваджені на всіх рівнях, і йдеться не лише про встановлення якогось обладнання, хоча ця ділянка роботи дуже важлива. Передусім йдеться про формування чіткого розуміння цінності соціального простору, який є вільним від бар’єрів. Наш орієнтир – впровадження інструментів, що надають змогу продукування якісних інклюзивних продуктів, тобто державних та адміністративних послуг, що надаються без штучних перепон. Користуючись нагодою, закликаю представників громадськості, міжнародних та національних експертів та експерток, усіх небайдужих громадян до спільної злагодженої роботи в цьому напрямку», - зазначив Сергій Захарін.