Держпродспоживслужбою посилено нагляд за здійсненням закладами та суб’єктами господарювання обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених для «жовтого» рівня епіднебезпеки
опубліковано 04 жовтня 2021 року о 15:20

На всій території України з 00:00 год 23 вересня 2021 року на всій території України почав діяти жовтий рівень епідемічної небезпеки. Відповідне рішення ухвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 21 вересня.  

Проте за даними МОЗ, станом на 4 жовтня 2021 року вже 7 областей за деякими показниками відповідають «помаранчевій» зоні: Житомирська, Запорізька, Рівненська, Сумська, Харківська, Херсонська та Чернівецька.

Водночас обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80 % організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть «жовтого» чи «зеленого» COVID-сертифікату.  

Таким чином, вакциновані українці після переходу в «жовту», «помаранчеву» і «червону» зону зможуть відвідувати масові заходи, спортзали, установи культури та заклади громадського харчування, але й працівники цих закладів повинні бути щеплені.  

У «помаранчевій» зоні будуть застосовуватися обмеження «жовтого» рівня. Плюс додаткові обмеження на свій розсуд зможуть вводити місцеві влади.  

Відповідно до пункту 36 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», передбачено посилення Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти, закладах громадського харчування, фізичної культури та спорту, на ринках, у закладах, що надають послуги з розміщення, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів.  

Також Держпродспоживслужбою здійснюються заходи щодо дотримання суб’єктами господарювання встановлених вимог до функціонування в умовах адаптивного карантину, зокрема дотримання вимог щодо носіння масок в громадських будинках та спорудах, під час проведення масових заходів, дотримання соціальної дистанції, здійснення визначених заходів дезінфекції (із залученням засобів масової інформації для висвітлення процесу та результатів).  

Так, фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби за період з 27.09.2021 по 03.10.2021 здійснено 26752 заходи нагляду, порушення встановлено на 3881 об’єкті (15 %), тобто на кожному сьомому перевіреному об’єкті. До порушників застосовувалися відповідні заходи реагування, зокрема надано 4037 приписів (пропозицій), складено 628 протоколів, у 629 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 280 випадках поінформовано органи Національної поліції.  

У тому числі перевірено:  

10298 об'єктів торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків), порушення щодо недотримання суб’єктами господарювання протиепідемічних заходів встановлено на 2036 об'єктах (20 %), тобто на кожному шостому перевіреному об’єкті. За недотримання вимог протиепідемічних заходів надано 1886 приписів (рекомендацій), складено 325 протоколів про адміністративне правопорушення, у 236 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 102 випадках поінформовано органи Національної поліції;  

7136 об'єктів торгівлі непродовольчими товарами, порушення встановлено на 1115 (16 %) об’єктах, тобто майже на кожному шостому перевіреному об’єкті. За результатами перевірок складено 103 протоколи, надано 1060 приписів (рекомендацій), у 153 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 70 випадках поінформовано правоохоронні органи;  

3022 закладів громадського харчування, із них на 475 (16 %) об’єктах встановлено порушення дотримання вимог щодо протиепідемічних заходів, тобто у кожному шостому перевіреному закладі, за результатами проведених перевірок надано 425 приписів (рекомендацій), складено 81 протокол, у 107 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 64 випадках поінформовано органи Національної поліції;

678 перукарень та салонів краси, на 61 (9 %) обʼєкті встановлено порушення санітарних вимог, що майже в кожному одинадцятому перевіреному обʼєкті. До порушників застосовувались відповідні заходи, зокрема надано 58 приписів (рекомендацій), складено 12 протоколів, у 11 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 6 випадках поінформовано органи Національної поліції;

2955 інших об’єктів нагляду (агропромислові ринки, аптеки, ТРЦ, розважальні заклади, об’єкти водозабезпечення, транспорт тощо), на 363 об’єктах встановлено порушення (12 %), тобто майже на кожному восьмому об’єкті. За результатами перевірок надано 327 приписів (рекомендацій), складено 86 протоколів, у 51 випадку щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 18 випадках поінформовано органи Національної поліції.

856 дошкільних закладів освіти, порушення встановлено у 93 закладах (11 %), тобто у кожному дев’ятому перевіреному закладі, за результатами обстежень складено 29 протоколів, надано 85 приписів (пропозицій), у 25 випадках поінформовано органи місцевої влади, у 8 - органи Національної поліції;

1743 закладів загальної середньої освіти, порушення встановлено у 204 закладах (12 %), тобто майже у кожному дев’ятому перевіреному закладі; за результатами обстежень надано 187 приписів (пропозицій), складено 68 протоколів, у 45 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 12 випадках поінформовано органи Національної поліції;

47 ВНЗ, ПТУ, коледжів, технікумів та 17 гуртожитків, порушення встановлено в 7 закладах освіти (15 %) та 2 гуртожитках, за встановлені порушення складено 5 протоколів, надано 9 приписів; у 2 випадках поінформовано органи місцевої влади.

Основні порушення, які виявлялись під час обстежень: відсутні позначки на входах, виходах і в місцях розрахунку щодо дотримання відвідувачами безпечних відстаней; порушення режиму дезінфекції; недостатній запас засобів індивідуального захисту тощо.

З метою вирішення нагальних питань у період карантину фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у 78 засіданнях регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з наданням відповідних пропозицій.

У регіонах розроблено комунікаційні плани щодо проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед населення через ЗМІ, соціальні мережі та інші канали комунікації, спрямованої на недопущення поширення COVID-19.

З метою інформування населення щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, Держпродспоживслужбою за зазначений період проведено 215 заходів з інформування населення (телебачення, соціальні мережі та інтернет-видання, засоби масової інформації) та здійснено 11438 інформаційно-просвітницьких заходів (роз’яснень, бесід, листівок тощо).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux