Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв під час брифінгу розповів про виконання суб’єктами господарювання профілактичних та протиепідемічних заходів стосовно запобігання поширенню коронавірусної хвороби в період послаблення карантину.
«Питання дотримання вимог санепідрежиму стоїть на контролі у голови облдержадміністрації та постійно контролюється фахівцями Держпродспоживслужби. У період адаптивного карантину - з початку липня 2020 року - здійснено 1277 перевірок, порушення встановлено на 657 об’єктах, тобто на кожному другому об’єкті. За результатами перевірок надано 657 приписів (пропозицій), складено 335 протоколів, у 272 випадках інформувались органи місцевої влади та у 282 – органи Національної поліції», – зазначив Віктор Шершнєв.
Фахівці Держпродспоживслужби перевірили 489 об'єктів торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків), порушення встановлено на 288 об'єктах; 268 об'єктів торгівлі непродовольчими товарами, на 108 встановлено порушення;
148 закладів громадського харчування (порушення - на 102 об’єктах);
117 закладів оздоровлення та відпочинку (порушення- на 69 об’єкта);
108 агропромислових ринків (порушення на 52 об’єктах); 43 перукарні та салонів краси (порушення - на 31 об’єкті), 30 дошкільних закладів, (порушення -на 4) та 71 – інших об’єктів.
Віктор Шершнєв зауважив, що серед найчастіших порушень були: недотримання «маскового режиму» та соціальної дистанції, відсутнє маркування щодо її дотримання; відсутні дані про проведення температурного скринінгу працівників; відсутні дезінфікуючі засоби; відсутній 5-ти денний запас засобів індивідуального захисту, не дотримується кратність вологого прибирання, не проводиться навчання працівників закладу та інші.
Усього з початку запровадження карантину проведено понад 15 тисяч заходів.