Держпродспоживслужба Чернігівщини підбила підсумки роботи в минулому році і визначила пріоритети на рік нинішній
опубліковано 12 березня 2021 року о 16:13

11 березня в Чернігівській облдержадміністрації відбувся брифінг начальника Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрія Павлішена. Під час брифінгу керівником доведена інформація про виконання повноважень, покладених на відомство, у минулому році та окреслено ключові завдання на рік нинішній.

За його словами, фахівці Головного управління протягом 2020 року працювали за напрямками, що входять до сфери діяльності Держпродспоживслужби, серед яких одним з основних є діяльність у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини. Епізоотична ситуація по гострих інфекційних захворюваннях у галузі тваринництва регіону на сьогодні залишається благополучною, запевнив присутніх Юрій Павлішен, наголосивши, що таких результатів вдалося досягти завдяки профілактичній роботі. Зокрема, фахівці ветмедицини області за звітний період зробили 15 з половиною мільйонів щеплень, провели майже 360 тисяч профілактичних обробок тварин і здійснили понад 1 мільйон діагностичних досліджень. Нині в регіоні відсутні неблагополучні пункти по сказу. Значною мірою такому результату сприяла проведена восени минулого року пероральна імунізація диких тварин за допомогою авіатранспорту.

Юрій Павлішен також розповів про значну роботу фахівців Головного управління у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства в умовах карантину. Під час карантинних обмежень, що були запроваджені в Україні, і на Чернігівщині зокрема, через поширення коронавірусної інфекції, спеціалісти спільно з представниками Нацполіції та органів місцевого самоврядування здійснили майже 26,5 тисячі комісійних перевірок об'єктів нагляду на предмет дотримання ними протиепідемічних вимог і склали 158 протоколів про адміністративні правопорушення.

На ринках області працівниками лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи не допущено до реалізації понад 16596 кілограмів неякісної і небезпечної продукції тваринного та рослинного походження.

Значний обсяг роботи виконали також фахівці у сфері здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, ринкового та метрологічного нагляду. Загалом протягом 2020 року до Управління прав споживачів звернулось 735 громадян, фахівцями проведено 187 планових і позапланових перевірок у сфері захисту прав споживачів, виявлено 75 порушень. У сфері ринкового нагляду здійснено 35 перевірок характеристик продукції, у 33 випадках виявлені порушення. Винесено 19 постанов про накладення на суб’єктів господарювання штрафних санкцій на загальну суму 510,4 тисячі гривень.

Керівник Головного управління Держпродспоживслужби також поінформував про напрацювання відомства у сфері карантину і захисту рослин, державного регулювання цін на лікарські препарати і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Йшлося також про заходи контролю за організацією харчування дітей у школах і дитсадках та розробку і впровадження у закладах освіти системи НАССР. Проведено 119 заходів державного контролю щодо постачальників харчових продуктів та/або послуг з організації харчування для закладів загальної середньої освіти на період встановлення карантинних або обмежувальних заходів. У рамках державного контролю відібрано 695 зразків харчових продуктів на харчоблоках освітніх закладів та їх постачальників, проведено 3186 лабораторних випробувань, вимірювань, досліджень та експертиз харчових продуктів.

За словами Юрія Павлішена, ці напрямки діяльності і в нинішньому році залишаються пріоритетними для Держпродспоживслужби Чернігівщини, так само, як і забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання потраплянню на внутрішній ринок області небезпечних, фальсифікованих продуктів або товарів, здійснення заходів щодо сприяння розвитку експорту української продукції, створення умов для епізоотичного благополуччя, організація профілактичних заходів по недопущенню отруєнь бджіл пестицидами, максимальна діджиталізація процесу надання послуг тощо.

Брифінг начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена супроводжувався презентацією.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux