Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів розширює можливості колекцій і депозитаріїв
опубліковано 20 листопада 2023 року о 12:25

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації Сергій Захарін відвідав Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів (ДНКІБШМ) – єдину установу ветеринарної біотехнології в Україні, де виконуються роботи щодо реєстраційних випробувань ветеринарних імунобіологічних препаратів вітчизняного та іноземного виробництва, а також щодо державного контролю їх якості.

Сергій Захарін детально ознайомився із станом наукового та лабораторного обладнання Національного центру штамів мікроорганізмів, який функціонує при ДНКІБШМ, а також поспілкувався із співробітниками центру.

Штами мікроорганізмів, які зберігаються в центрі, використовуються при виготовленні та контролі ветеринарних препаратів, ця діяльність регламентована Законом України «Про ветеринарну медицину».

Директор Інституту академік НААН Анатолій Головко повідомив, що нині науково-дослідні роботи спрямовані на оптимізацію існуючих і розробку нових способів довготривалого зберігання мікроорганізмів, вдосконалення існуючих ветеринарних імунобіологічних препаратів та розробку нових технологічних рішень при виготовленні нових засобів захисту тварин. На цей час депозитарій нараховує більше 800 штамів мікроорганізмів¸ що використовуються при виготовленні засобів захисту тварин, діагностикумів, засобів стандартизації діагностичних досліджень тощо.

Одним з перспективних напрямків діяльності НЦШМ є формування національної колекції референс-сироваток. В колекцію поступили міжнародні референс-стандарти сироваток до збудника лейкозу, бруцельозу, сказу, інфекційного ларинготрахеїту, тривають роботи з формування стандартних панелей сироваток. Наявність максимально повної колекції референс-сироваток дозволить проводити об’єктивну оцінку якості діагностичних тест-систем різних виробників, засобів імунопрофілактики інфекційних хвороб тварин і попереджувати проникнення на ринок неякісної або фальсифікованої продукції.

Керівник Національного центру штамів мікроорганізмів Василь Ареф’єв повідомив, що доцільно істотно розширити перелік об’єктів зберігання, зокрема створити депозитарії культур клітин тварин, гібридом, інших біологічних матеріалів (можливо – генно-інженерних конструкцій, плазмід, онкогенів, РНК- і ДНК-еукаріотів, нуклеотидних послідовностей, тощо).

Сергій Захарін розповів про урядові рішення у сфері цифровізації, а також перспективні цифрові інструменти, що можуть використовуватися у наукових дослідженнях. Презентовано Дорожню карту з регулювання штучного інтелекту в Україні. Важливим та інноваційним за змістом є нещодавно ухвалений Закон України «Про цифровий контент та цифрові послуги», який значно підсилив нормативно-термінологічне підгрунтя цифровізації різних сфер суспільного життя, у тому числі і сфери наукових досліджень.

Сергій Захарін також ознайомився із станом підготовки до проведення Міжнародної науково-практичної конференції на тему "Біотехнологія і її роль в забезпеченні здоров'я людей та тварин", яка має відбутися 5-6 грудня 2023 року і буде присвячена 25-річчю Інституту. Очікується, що у роботі конференції візьмуть участь провідні науковці України та країн ЄС, а також представники органів влади, підприємств, закладів вищої освіти, громадських організацій, фахівці сфери ветеринарної медицини.

«Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів є знаною не лише в Україні, а і далеко за її межами науковою установою. Інститут виконує проривні наукові дослідження у сфері ветеринарних препаратів. Національний центр штамів мікроорганізмів, який функціонує при інституті, забезпечує підтримку в актуальному стані унікальної колекції штамів, що використовуються і у виробництві, і у контрольній діяльності, і у наукових дослідженнях. Надзвичайно важливо, що Інституту вдається ініціювати нові перспективні дослідження. Ми маємо зробити усе від нас залежне, аби зберегти та примножити потенціал України як члена елітарного клубу провідних світових держав у сфері мікробіологічних досліджень», – зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux