Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок впроваджує кращі практики лабораторної діагностики
опубліковано 25 жовтня 2024 року о 12:00

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок (м.Львів), де ознайомився із станом наукового та лабораторно-діагностичного обладнання, а також поспілкувався з науковими співробітниками.

Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок працює над актуальними науковими, науково-методичними та науково-практичними проблемами, у тому числі: розробка системи моніторингу антибіотикорезистентності у ветеринарній медицині, впровадження методик визначення біоеквівалентності з метою реєстрації дженериків, сприяння у проведенні доклінічних та клінічних досліджень ветеринарних препаратів та кормових добавок, модернізація алгоритмів реєстрації ветеринарних препаратів та кормових добавок та ін.

Сергій Захарін ретельно ознайомився із роботою Національної референс-лабораторії з контролю залишкових кількостей діючих речових ветеринарних препаратів та кормових добавок. Науковці лабораторії беруть участь у розробці, апробації та корекції заходів, передбачених Загальнодержавною цільовою економічною програмою проведення моніторингу залишкових кількостей ветеринарних препаратів та забруднюючих речовин у живих тваринах, продуктах тваринного походження і кормах, а також харчових продуктах.

Сергій Захарін повідомив, що на виконання доручення Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюється системна модернізація інформаційно-комунікаційних ресурсів служби. Її мета – боротьба з корупцією, а також підвищення якості надання державних та адміністративних послуг шляхом трансформації та повної цифровізації. Програмні продукти мають підвищити прозорість відповідних ринків (у тому числі ветеринарних препаратів, кормових добавок, харчових продуктів та ін.), ефективність контролю за показниками якості, аналітичні можливості наявних баз даних тощо. Відтак, наукові установи, що підпорядковані Держпродспоживслужбі, мають вносити обгрунтовані пропозиції, спрямовані на вирішення поставлених завдань.

Директор Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок Володимир Стибель разом з колегами продемонстрував новітнє лабораторне обладнання, що працює з використанням сучасного програмного забезпечення. В Інституті успішно здійснюється опрацювання кращих практик організації роботи установ аналогічного профілю країн ЄС. Окрім того, здійснюється робота з подальшого науково-методичного забезпечення контролю залишкових кількостей діючих речових ветеринарних препаратів та кормових добавок.

«Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок використовує передові технології наукової роботи та лабораторних досліджень. Не дивлячись на об’єктивні виклики і труднощі, впроваджуються кращі практики та методики лабораторної діагностики. Досить показово, що в Інституті здійснюються і відповідні цифрові трансформації, і ця робота виконується системно. Україна вже зараз займає надзвичайно високе 5-те місце в світі за показниками цифровізації, у тому числі доступу до цифрових інструментів у сфері державного управління. Але це не привід зупинятися. Ми маємо мінімізувати вплив людського чинника на ухвалення стандартних адміністративних рішень, викоринити саму можливість застосування якихось суб’єктивних підходів в управлінських процесах. Мета зрозуміла: дебюрократизація, скорочення строків надання послуг, боротьба з корупцією, економія часу на виконання стандартних процедур, і врешті-решт – підвищення продуктивності національного господарства та інвестиційної привабливості економіки. Нині ми здійснюємо опрацювання нормативно-правового та методичного забезпечення відповідних перетворень, враховуємо досвід Євросоюзу та окремих країн ЄС. Ці амбітні завдання слід розглядати в контексті подальшої розбудови цифрового каркасу електронної демократії в нашій країні», - зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux