Чернівецька область: нарада щодо проведення реформування системи шкільного харчування в закладах освіти
опубліковано 22 грудня 2023 року о 12:21

20 грудня 2023 року в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернівецькій області , під головуванням начальниці Головного Управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Аліни Гаєвської відбулась розширена нарада, на якій розглянуто питання щодо проведення реформування системи шкільного харчування в закладах освіти Чернівецької області в частині дотримання вимог санітарного законодавства та у сфері безпечності харчових продуктів.

Начальницею Головного Управління Держпродспоживслужби було зауважено, що реалізація стратегії шкільного харчування є одним із найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею.
Надважливою є консолідація зусиль всіх органів центральної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування і органів освіти для реалізації ІІ етапу Реформи шкільного харчування та виконання заходів, які передбачені Стратегією реформи шкільного харчування на період до 2027 року.
Усі ці зміни і зусилля не просто про їжу, меню, технологічне обладнання , а про зміни заради здоров’я!
Зрештою, культуру правильного харчування майбутнього покоління!

Нагадуємо, що реформа системи харчування у закладах освіти Чернівецької області розпочата в 2020 році.
Розробку та імплементацію реформи системи харчування започатковано з ініціативи першої леді Олени Зеленської та за підтримки профільних міністерств, державних установ, міжнародних партнерів, українських фахівців та громадських активістів.
Перші конкретні кроки щодо реформи шкільного харчування було розпочато у 2021 році із запровадження норм харчування та порядку організації харчування, які затверджені постановою Уряду від 24 березня 2021 № 305.
Відповідно до вимог вище зазначеної Постанови енергетична цінність і калорійність їжі в школах повинна відповідати віковим потребам учнів, а планування калорійності їжі залежить від режиму харчування.

Основними шляхами створення нової системи шкільного харчування є проведення модернізації харчоблоків; проведення інформаційно-роз’ясню-вальної роботи з розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок; підвищення фахової спроможності всіх причетних до організації шкільного харчування – освітян, управлінців і кухарів; виконання нових норм харчування.

Головне управління Держпродспоживслужби Чернівецькій області є одним із учасників запровадження реформи системи харчування, зокрема:

  • розгляд та погодження чотирьох тижневих перспективних меню;
  • проведення паспортизації харчоблоків та джерел нецентралізованого питного водопостачання;
  • проведення семінарів, начань для всіх учасників закладів та органів місцевого самоврядування з питань організації харчування.

В області функціонує 366 закладів загальної середньої освіти. В закладах області запроваджено мультипрофільне (104 заклади) та монопрофільне (270 закладів) меню харчування з використанням рецептур збірника шкільного харчування, що має позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи з використання розроблених технологічних карток, в тому числі за збірником рецептур Євгена Клопотенка.

У 328 закладах середньої освіти реалізовано модель харчування «Базова кухня» (приготування страв у закладі освіти), у 25 закладах – «Опорна кухня» (передбачає доставку готової гарячої їжі в термоізоляційних боксах для інших закладів освіти).
В області організоване харчування в усіх закладах, окрім 31 закладу, в яких організований кейтеринг.

З метою забезпечення контролю за організацією харчування, запобігання виникненню та поширенню гострих кишкових захворювань, харчових отруєнь серед учасників освітнього процесу Чернівецької області, Головним управлінням здійснювався контроль відповідно до розпоряджень, доручень Чернівецької обласної державної адміністрації. Загалом спеціалісти Головного управління протягом звітного періоду комісійно обстежено 366 харчоблоків закладів загальної середньої освіти, з них 260 з питань організації харчування.

Основні порушення вимог санітарного законодавства, які виявлялись:

  • відсутність повного набору виробничих приміщень або не проведене відповідне зонування виробничих зон;
  • харчоблоки потребують проведення капітальних та поточних ремонтів;
  • відсутність холодної та гарячої проточної води у всіх виробничих приміщеннях харчоблоків;
  • відсутня або не працює припливно-витяжна вентиляція над тепловим;
  • недостатньо холодильного та технологічного обладнання;
  • не створені умови для дотримання особистої гігієни персоналом;
  • відсутність погодженого графіку постачання харчових;
  • не дотримуються норми харчування по молочним продуктам, м’ясу, овочах та фруктах.

Окрім того, забезпечено контроль за впровадженням сучасних стандартів з організації харчування, внесення корективів у перспективні чотирьох тижневі меню відповідно до сезонності продуктів харчування для закладів загальної середньої освіти з урахуванням нових рецептур, розроблення нових технологічних карток для приготування блюд.

Так було розглянуто та погоджено 215 чотирьох тижневих перспективних меню.
Для усунення виявлених порушень надано рекомендаційні листи керівникам закладів освіти, місцевим органам управління освіти та інформовано Департамент освіти та науки Чернівецької ОВА.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux