Чернігівщина: інформаційно-роз’яснювальна робота щодо небезпечного впливу шкідників запасів на зерно та продукти його переробки
опубліковано 04 квітня 2024 року о 17:31

Минулого тижня головним спеціалістом відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Оксаною Бальбух було проведено навчання для працівників ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПРИЛУЦЬКА АГРАРНА КОМПАНІЯ" на тему: «Зберігання зерна. Як не втратити зібране». У навчанні брали участь представники керівного апарату товариства та спеціалісти лабораторії.

Оксаною Бальбух були висвітлені основні аспекти морфології та біології розвитку найпоширеніших шкідників запасів, що мають статус як карантинних видів, так і інших шкідливих організмів. Також зроблено акцент на тому, що одним з найважливіших завдань в період воєнного стану для України – є забезпечення продовольчої безпеки. Для збереження врожаю в зернозберігаючих складах та елеваторах необхідно проводити комплекс профілактичних і винищувальних заходів щодо боротьби зі шкідниками запасу.

Однією з ланок забезпечення продовольчої безпеки країни є стратегія захисту запасів зернових культур від шкідливих організмів. Ця стратегія базується на особливостях розмноження та шкодочинності шкідників запасів у залежності від умов, способів і режимів зберігання зерна і зернопродукції, комплексу профілактичних і винищувальних заходів на всіх стадіях заготівлі, транспортування та тривалого зберігання зерна.

Інспекторка наголосила на тому, що результатом активного розвитку шкідливих організмів та їх інтенсивної життєдіяльності часто є самозіргівання зернової маси. При цьому зерно та продукти його переробки здатні повністю втратити свої споживчі властивості через появу стороннього, невластивого зерну запаху, зміну кольору, блиску, хімічного складу та розвитку патогенної мікрофлори.

Під час засипання в сховище та зберігання, особливу увагу слід звернути на вологість зерна. Вологість у жодному разі не має перевищувати норм установлених окремо для насіння та продовольчо-кормового зерна. У разі тривалого зберігання вологість краще зменшувати на 2-4% порівняно з нормами – це значно посилює стійкість зерна до ушкодження шкідниками, обмежує їхню життєдіяльність.

Одним із ефективних запобіжних заходів боротьби з комірними шкідниками зернових культур є охолодження зерна. Його можна застосовувати як профілактично, так і з метою пригнічення життєдіяльності більшості шкідників. Для цього достатньо температуру зернової маси довести до 8...10°С. При температурі 5...6°С, термін надійності зберігання збільшується втричі. Охолодження виконують в холодну суху погоду за допомогою провітрювання чи активного вентилювання.

Найрадикальнішим знищувальним заходом боротьби зі шкідниками зернових запасів продовжує залишатись хімічна дезінсекція зерна: волога, аерозольна, газова (фумігація). Хімічну обробку виконують за спеціальною інструкцією та проводять організації, які мають офіційний дозвіл. Також спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області нагадують, що застосовувати пестициди та агрохімікати потрібно згідно з Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, з обов’язковим дотриманням загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та гігієни праці, а також закликають остерігатися фальсифікованих пестицидів.

За інформацією ФАО (Food and Agricultural Organization, Організації з питань продовольства і сільського господарства при ООН), щорічно шкідники запасів знищують до 10 ‒ 15 % зерна, виробленого у світі, а в країнах, що розвиваються – 30 ‒ 50 %. Від шкідників хлібних запасів при зберіганні щорічно втрачаються десятки млн тонн зерна.

Тільки своєчасне виявлення шкідників хлібних запасів, визначення ступеню зараженості, знання біологічних особливостей їх розвитку, шкодочинності та застосування ефективних локалізаційно-ліквідаційних заходів, допоможуть зберегти урожай зернових від пошкодження та забезпечить населення якісними та смачними продуктами харчування.

Лекція супроводжувалася тематичною презентацією та наочним матеріалом. На завершення було надано відповіді на додаткові питання.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux