У рамках роботи регіональної платформи «Діалог влади та бізнесу» 1 серпня 2025 року пройшла чергова зустріч з представниками бізнесу. Тема заходу – «Вимоги законодавства про безпечність харчових продуктів під час їх транспортування, зберігання, переробки, пакування та реалізації».
Безпека харчових продуктів – це складна комплексна система, яка потребує уваги та відповідального ставлення на всіх рівнях, від виробництва до споживання. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, контроль – на боці держави, а запорукою успіху є ефективна співпраця між владою і бізнесом. Як зазначив перший заступник голови Чернігівської ОДА Костянтин Мегем, «держава має забезпечити прозоре регулювання, чіткі вимоги та дієвий нагляд, а бізнес – сумлінне виконання стандартів і відкритість до контролю. Це створює єдиний простір довіри».
Заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Руслан Сіробаба роз’яснив представникам бізнесу питання щодо вимог законодавства до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері організації виробництва та обігу харчових продуктів. Зокрема, зупинився на законодавчих аспектах щодо здійснення державного нагляду (контролю) у сфері безпечності харчових продуктів, обов’язках операторів ринку та механізмі отримання ними експлуатаційних дозволів залежно від виду виробничої діяльності, наголосив на відповідальності за порушення вимог профільного законодавства.
«Базовими вимогами до суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво або обіг харчових продуктів, є наявність експлуатаційного дозволу або реєстрації як оператора ринку харчових продуктів, розроблення і впровадження системи НАССР, а також дотримання санітарно-гігієнічних норм, визначених законодавством», – зауважив Руслан Сіробаба.
Захід став важливою платформою для конструктивного діалогу та пошуку спільних рішень для розвитку підприємництва в регіоні.