Черкащина: у 12 закладах освіти м. Умань виявлено порушення у сфері організації харчування та безпечності харчових продуктів
опубліковано 23 квітня 2025 року о 17:23

Спеціалісти Уманського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, на виконання Програми Черкаської обласної ради «Реформування системи шкільного харчування на період до 2029 року» та доручення начальника Черкаської обласної військової адміністрації від 03.11.2023 № 24-Д, протягом поточного року здійснили моніторингові відвідування 12 закладів освіти м. Умань щодо організації харчування та дотримання законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

Порушення виявлено в усіх закладах:

  • не ведуться в повному обсязі облік учнів, які харчуються, крім пільгових категорій;
  • не дотримуються погоджені чотиритижневі сезонні меню, протягом тривалого часу використовувалося зимове меню;
  • не виконуються норми харчування в початкових школах для вікової категорії 6-11 років;
  • з порушенням ведуться бракеражні журнали готових страв, обліку виконання норм харчування, журнал постачання харчових продуктів, меню-розклади.

У всіх закладах впроваджено систему аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), проте вона застосовується не в повному обсязі:

  • неналежний моніторинг у контрольно-критичних точках;
  • відсутні блок-схеми технологічних процесів організації харчування (кейтеринг), порушуються графіки доставки готових страв;
  • відсутні:
  1. графіки видалення відходів, навчання персоналу, прибирання приміщень та обладнання;
  2. журнал підтвердження прибирання;
  3. записи щодо контролю за шкідниками;
  4. плани проведення ремонтних робіт.

У І кварталі 2025 року, за даними Уманського відділу Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби України, проведено:

  • 34 верифікації готових страв у закладах загальної середньої освіти м. Умань;
  • 36 – по Уманському району;
  • 160 гігієнічних змивів.

Проаналізовано 58 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів загальної середньої освіти, з них  погоджено 30.

Виявлені також порушення гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, які розташовані в закладах освіти.

За результатами моніторингових відвідувань проведено бесіди з персоналом та надані рекомендації керівникам закладам.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux