Черкащина: про результати моніторингу безпечності харчових продуктів у підконтрольних закладах та підприємствах Уманського району
опубліковано 18 березня 2024 року о 16:40

Вагоме значення в забезпеченні санітарного та епідемічного  благополуччя населення, формування здоров’я, фізичного розвитку, попередження харчових отруєнь, інфекційних, хронічних, неінфекційних хвороб аліментарного походження відіграють безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

В Уманському районі в сфері обігу харчових продуктів зареєстровано 3711 потужностей, 26 потужностей мають експлуатаційні дозволи.

Оператори ринку відповідно п.2 ч.2 ст.20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» зобов’язані розробляти та впроваджувати постійно діючі процедури, що застосовані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). За даними моніторингових відвідувань та опитувань всі заклади освіти та соціального захисту, 70,0 % - закладів охорони здоров’я, 30,0 % - закладів ресторанного господарства, 46,1 %  - підприємств харчової промисловості розробили та впровадили, валідували та здійснюють періодичну верифікацію й моніторинг контрольно-критичних точок. У 2023 році кількість проведених верифікацій збільшилася в 1,7 раза.

За результатами верифікацій виявлено 14,7 % невідповідностей, що в 1,7 раза більше, ніж у 2022 році, зокрема, виявлено невідповідностей 1,6 % - в закладах дошкільної освіти, 2,0 % - в закладах освіти (готових стравах),   5,5 % - в закладах  ресторанного господарства, 19,0 % - на підприємствах харчової промисловості. Не виявлялися невідповідності  у вищих навчальних закладах, закладах професійної  освіти, оздоровлення, охорони здоров’я, сільськогосподарських підприємствах.

В структурі виявлених невідповідностей у м’ясі та м’ясопродуктах – 17,0 %, кондитерських виробах – 3,9 %, рибі й рибопродуктах – 3,8 %, хлібобулочних виробах – 2,5 %, інших кулінарних виробах – 1, 6 %.

Здійснювався контроль безпечності води. Досліджено проб води на 60,0 % більше, ніж у попередньому році, виявлено 7,2 % невідповідностей, що на 8,0 % менше ніж  у 2022 році, зокрема, 22,7 % - в м. Умань та 50,0 % в Уманському районі.

З метою верифікації чистоти  поверхонь та гігієни персоналу досліджено  на 4,3 % більше ніж  у минулому році, гігієнічних змивів. Невідповідності виявлено в 1,2 %, що на половину менше ніж  у 2022 році.

За результатами верифікації вжито коригувальні  заходи, повідомлено Уманське районне управління,  яким надано рекомендації щодо удосконалення Планів безпечності харчових продуктів та технологічних процесів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux