38 українських компаній презентують органічну продукцію на міжнародній виставці в Німеччині
опубліковано 14 лютого 2024 року о 15:16

У німецькому Нюрнберзі стартувала найбільша міжнародна виставка органічних продуктів BIOFACH 2024, яка щороку стає місцем зустрічі для національних та міжнародних стейкхолдерів органічної харчової та непродовольчої продукції з доданою вартістю зі всього світу.

Цьогоріч Україна представлена на заході двома Національними павільйонами та колективним стендом. Ще 3 компанії презентують свою продукцію окремими експозиціями. Загалом експортний потенціал українського органічного сектору розкривають 38 компаній — що є найбільшою кількістю експонентів за всю історію участі України на BIOACH.

«Сьогодні, завдяки участі 38 компаній на BIOFACH 2024, органічний сектор України демонструє стійкість та оригінальні бізнес підходи, які допомагають триматися на плаву попри всі виклики. Незважаючи на повномасштабну війну, вдалося зберегти органічний сектор в Україні, диверсифікувати продукцію та залучити нових учасників в органічний ринок. До того ж, експорт органічної продукції у 2022 році залишився майже на тому ж рівні, що і у 2021, а Україна стала третім найважливішим постачальником органічної продукції до ЄС. Важливо на міжнародному рівні посилювати присутність представників органічних українських експортерів та нарощувати впізнаваність органічного бренду України. Україна підтверджує свій чіткий євроінтеграційний курс, визначивши пріоритетом 2024 року адаптацію національного органічного законодавства до органічного регулювання ЄС. Окремо хочу висловити подяку Міністрові продовольства та сільського господарства Німеччини Джему Оздеміру за теплу зустріч української делегації та постійну підтримку України», — зазначив Маркіян Дмитрасевич, Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

Вперше в історії, саме цього року відбулося представлення державного логотипа для органічної продукції на Національному павільйоні України на виставці BIOFACH та маркованої ним продукції.

 «Ми пишаємося, що державний логотип для органічної продукції сьогодні вже можна побачити на українських органічних продуктах, — також додав Макріян Дмитрасевич. — Завдяки акредитації нашого першого органу сертифікації, запуску двох державних реєстрів, які веде Мінагрополітики, і близько 200 сертифікованих операторів національне органічне законодавство активно впроваджується».

«Участь України у найбільшій міжнародній виставці органічних продуктів у світі відкриває нові можливості як для виробників продукції, так і для представників органів державної влади, громадських об'єднань та інших учасників органічного ринку. Для державного сектору вкрай важливо співпрацювати та встановлювати зв'язки з представниками державних організацій з інших країн, зустрічатися з Єврокомісією. Такий підхід розвиває спроможність на індивідуальному та організаційному рівнях, зміцнює відносини між державами, сприяє євроінтеграції, обміну досвідом, співпраці та обговоренню ідей для розв'язання спільних проблем і для розвитку органічного сектору. І двосторонні зустрічі та різні заходи на виставці BIOFACH є найкращими майданчиками для цього. Наприклад, на Конгресі можна отримати нові знання про поточну глобальну ситуацію в органічному секторі, почути нові ідеї та передові практики, які можна привезти та адаптувати для нашої країни. Синергія напрацьованих нових бізнес-контактів українськими органічними експортерами, та налагодження зв'язків представниками державного сектору на BIOFACH дають надійну опору та сприяють розвитку органічного сектору України», — зазначила Ольга Семенчук, заступник директора Департаменту безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини та контролю у сфері органічного виробництва — начальник управління безпечності харчових продуктів, кормів та контролю у сфері органічного виробництва, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

У межах роботи національних експозицій України на BIOFACH 2024 експортери презентують такі органічні продукти (групи продуктів): зернові, крупи, борошно, овочі, фрукти, ягоди (сушені, сублімовані, заморожені), баштанні культури, бобові, гриби, горіхи, мед, олія, шоколад, соки, розчинні напої без кофеїну та цукру, ягідні пасти, дитяче харчування та снеки.

Україна також представлена в рамках роботи Конгресу BIOFACH 2024, який у 2024 році проходить під гаслом «Їжа майбутнього: вплив жінок на стійкі системи харчування» та присвячений трансформаційній силі жінок в агропродовольчому секторі та їхній ролі у створенні більш сталого майбутнього для системи органічних харчових продуктів.

Так, під час роботи Конгресу буде проведено захід за участі представниць українського бізнесу, промисловості, державних та неурядових організацій, які поділяться досягненнями та викликами органічного сектору України в умовах війни.

Більше інформації про компанії, що представляють Україну на BIOFACH 2024 за посиланням. 

 Довідково: Національний павільйон України на BIOFACH 2024 організований державною установою «Офіс з розвитку підприємництва та експорту», національним проєктом Дія.Бізнес, під патронатом Міністерства аграрної політики та продовольства України, за сприяння громадських спілок «Органічна Україна» та «Органічна ініціатива», за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), ЄБРР за фінансування Швейцарії в межах Фонду сприяння малому бізнесу ЄБРР (донори Фонду: Італія, Ірландія, Корея, Люксембург, Норвегія, США, Швейцарія, Швеція, Японія та Тайвань Бізнес — Фонд Технічного Співробітництва ЄБРР); Western NIS Enterprise Fund.

Національний павільйон України організований проєктом «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» (COA), за фінансової підтримки Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини, у співпраці з ГС «Інноваційне фермерство та кооперація» та Асоціацією «Ягідництво України».

Колективний стенд організований Німецьким Центром Сприяння Імпорту (IPD) за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux