Житомирщина: в квітні виявлено та не допущено до реалізації 9421 кг продукції, що мала перевищення вмісту нітратів
опубліковано 01 травня 2023 року о 12:17

Щороку, у весняний період на ринки області починає надходити в реалізацію значна кількість ранніх овочів. Купуючи ранні фрукти та овочі слід пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони можуть в собі містити. Адже   продукція, що вирощується в умовах закритого ґрунту  накопичує в собі надлишкову кількість нітратів.

Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому, потрібно стежити за тим, що ви споживаєте.

І лише проведення необхідних лабораторних досліджень ранніх овочів може визначити вміст нітратів, залишків пестицидів тощо.  

Протягом   квітня 2023 року спеціалістами лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на  ринках області  за результатами досліджень виявлено та не допущено до реалізації 9421 кг продукції, що мала перевищення вмісту нітратів. Лідерами серед яких є редька, капуста та огірок. Також виявлено поодинокі випадки перевищень в буряках, цибулі перо та кабачках.       

Цікаво, що нітрати є постійно присутніми в організмі людини  і в цьому немає нічого страшного, адже  згодом частина їх легко виводиться.  Небезпека виникає  тоді, коли спостерігається надлишок   цих речовин. Потрапивши до шлунково-кишкового тракту  нітрати в процесі хімічних реакцій   частково відновлюються до  нітритів. Останні при надходженні в кров  можуть викликати метгемоглобінемію, а також  пригнічення  активності ферментних систем, що беруть участь в процесі тканинного дихання, тобто інакше кажучи відбувається «кисневе голодування» клітин і тканин. При вживанні високих доз нітратів можуть проявлятись симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів та слизових оболонок,  діарея.

Особливо шкідливим перевищення нітратів  в овочевій продукції є для дітей, вагітних жінок, осіб похилого віку, хворих  на анемію, серцево-судинну та дихальну системи.

Позбутися нітратів  в овочах повністю неможливо, а от зменшити їхню кількість  цілком  можна, зробити це допоможе :

  • первинна обробка  овочів, тобто видалення качана з капусти, товстих стебел зелені, обрізання огірків з обох кінців, тощо.
  • промивання вродою та механічна очистка.
  • вимочування у воді впродовж не менше, як 15-20 хвилин.
  • варіння або бланшування. При варінні також втрачається велика кількість нітратів. Однак нітрати залишаються у відварі. Тому для варіння весняного овочевого бульйону треба покласти овочі в холодну воду, закип’ятити, злити перший бульйон, залити новим окропом, і далі вже варити за смаком. Варити овочі варто без кришки (це найбільше стосується кабачків, буряка і капусти), тому що нітрозаміни – леткі сполуки і випаровуються, а при варінні під кришкою вони знову повертаються у страву.
  • Тушкування, на відміну від варіння – не найкращий спосіб зменшити кількість нітратів у продуктах, оскільки нітрати мандрують з овочів в соус і назад. Однак якщо ви вкрай хочете тушкованих страв, то проваріть попередньо овочі, вийміть їх з відвару, і далі тушкуйте, не накриваючи. Якщо відварювати овочі для споживання як салат чи гарнір – одразу після приготування їх треба вийняти, не залишаючи у воді, в якій варилися, тому що при охолодженні всі нітрати повернуться назад в овочі.
  • створення кислого середовища шляхом додавання лимонної кислоти до овочів в процесі приготування. В кислому середовищі нітратні сполуки руйнуються.
  •  вживання аскорбінової кислоти перед вживанням ранніх овочів, теж зменшує їх можливу шкоду, оскільки вітамін С гальмує утворення в організмі нітрозамінів.
  • правильне зберігання (не тримайте овочі й фрукти нарізаними) Салати слід з’їдати одразу, тому що при зберіганні їх, особливо в теплі, також активно відбувається перетворення нітратів в нітрити. При зберіганні  їх в цілому вигляді, кількість нітратів навпаки, поступово зменшується.

Звертаєм увагу, що кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах.  

Держпродспоживслужба  вкотре закликає купувати овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі! Уникайте стихійних ринків, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль.

на малюнку зображені овочі: перець, буряк, морква, помідори та зелень
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux