Спеціалістами Житомирського міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області систематично здійснюються заходи превентивного спрямування щодо мінімізації ризиків виникнення спалахів кишкових інфекцій та харчових отруєнь в дошкільних навчальних закладах міста.
Так, нещодавно проведено нараду за участі фахівців департаменту освіти Житомирської міської ради та керівників закладів дошкільної освіти, де було вчергове опрацьовано профілактичні заходи з недопущення виникнення спалахів кишкових інфекцій та харчових отруєнь та визначено покроковий алгоритм першочергових дій у випадку виявлення в організованих дитячих колективах кишкової захворюваності .
Крім того, спеціалістами Держпродспоживслужби проводяться семінар-наради та тренінги серед персоналу закладів дошкільної освіти. В ході проведених семінар-нарад кухарям, помічникам вихователів, комірникам, медичним працівникам надаються детальні роз’яснення щодо неухильного дотримання вимог санітарного законодавства, технології приготування страв, умов та термінів зберігання продуктів, особистої гігієни працівників та належній організації безпечного харчування дітей.
Зокрема, опрацьовуються ситуативні завдання щодо роботи в умовах підвищеного рівня загроз та небезпек, можливих відключень електропостачання та водопостачання. Такі семінари та тренінги мають на меті не лише оновлення знань персоналу, а й підвищення усвідомлення кожного працівника щодо персональної відповідальності за безпеку харчування дітей в навчально-виховних закладах міста.
Держпродспоживслужба й надалі продовжуватиме інформаційно-роз’яснювальну роботу з адміністраціями та персоналом закладів освіти, оскільки профілактика через навчання — це один із найефективніших інструментів у системі охорони здоров’я: краще попередити проблему, ніж потім боротися з її наслідками.