Запорізька область: контроль за дотриманням вимог законодавства в сфері реклами
опубліковано 30 листопада 2022 року о 16:21

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області в умовах воєнного стану продовжує здійснювати контроль за дотриманням вимог законодавства рекламодавцями, виробниками та розповсюджувачами реклами.

Так, у листопаді фахівцями управління захисту прав споживачів Головного управління досліджено 26 засобів носіїв зовнішньої реклами щодо дотримання статті 6 Закону України «Про рекламу», згідно якої мовою реклами в Україні є державна мова.

У результаті здійснення заходів було виявлено 14 ознак порушення ЗУ «Про рекламу», зокрема - розміщення реклами недержавною мовою.

Суб’єктам господарювання, які допустили такі порушення, видані приписи щодо усунення порушень вимог законодавства. За результатами роз’яснювальної роботи, проведеної з цими суб’єктами господарювання, ними вже демонтовано 11 засобів зовнішньої реклами.

Закликаємо суб’єктів господарювання дотримуватись вимог законодавства про рекламу. У разі, якщо реклама розміщена недержавною мовою, необхідно негайно усунути такі порушення!

Головне управління Дежпрожспоживслужби в Запорізькій області нагадує розповсюджувачам зовнішньої реклами, що відповідно до ст. 27 Закону України «Про рекламу» за порушення законодавства про рекламу передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафу у розмірі п'ятикратної вартості розповсюдженої реклами.

Повторне вчинення порушень протягом року тягне за собою накладення штрафу у подвійному розмірі.

За неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації про вартість розповсюдженої реклами, а також інформації, необхідної для здійснення повноважень щодо контролю, на рекламодавців накладається штраф у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п.6 ст. 27 Закону України «Про рекламу»).

У разі неможливості встановлення вартості реклами, розповсюдженої з порушенням вимог цього Закону, на рекламодавців накладається штраф у розмірі до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п.7 ст. 27 Закону України «Про рекламу»).

Шановні споживачі! У разі виявлення порушення законодавства в частині розміщення реклами недержавною мовою, ви можете повідомити про це Головне управління Держпродспоживслужби в своїй області. У зверненні необхідно вказати свої прізвище, ім’я та по батькові, адресу, суть питання, фото, що підтверджує порушення, і бажано — найменування суб’єкта господарювання та його адресу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux