Запоріжжя: щодо здійснення контролю у сфері ціноутворення
опубліковано 24 квітня 2024 року о 16:22

Протягом 1 кварталу 2024 року роботу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін було зосереджено на запобіганні порушенням у сфері ціноутворення.

З метою забезпечення цінової стабільності в країні та встановлення суб’єктами господарювання економічно обґрунтованих цін на товари на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 223 та розпорядження Запорізької обласної державної адміністрації в об’єктах роздрібної торгівлі (у крамницях, аптечних закладах та на автозаправних станціях) на території Запорізької області, крім тимчасово окупованої території, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області спільно з Головним управлінням Національної поліції в Запорізькій області та Держлікслужбою у Запорізькій області проведено:

  • 56 заходів у рамках здійснення контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібних цін на визначені Урядом продовольчі товари. 

Виявлено 352 випадки встановлення суб’єктами господарювання роздрібних цін на окремі продовольчі товари (хліб житньо-пшеничний, батон, яйце куряче категорії С1, тушку курячу та четвертину тушки курячої, олію соняшникову рафіновану та борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5% у плівці) із рівнями торговельних надбавок від 10,2% до 40%. 

За результатами проведення превентивних заходів роздрібні ціни на вищезазначені товари було знижено до економічно обґрунтованого рівня та встановлено з рівнями торговельних надбавок, що не перевищують 10%; - 2075 цінових спостережень щодо товарів, зазначених у постанові Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 223.

У рамках здійснення постійного моніторингу застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін на лікарські засоби та медичні вироби, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (Урядова програма “Доступні ліки”), на виконання доручення Кабінету Міністрів України проаналізована та перевірена інформація щодо 80,53 тис. цін з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

З метою запобігання порушенням вимог законодавства у сфері ціноутворення продовжувалась здійснюватися роз'яснювальна робота через медіа та шляхом участі у семінарах та круглих столах. Також суб’єктам господарювання надавались пам'ятки про державне регулювання цін в умовах воєнного стану та про відповідальність за порушення законодавства про ціни та ціноутворення, яку передбачено чинним законодавством.

Для забезпечення захисту прав споживачів фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області взяли участь у засіданні територіальної комісії Запорізької області з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах, прийняте відповідне рішення, яке оформлено протоколом.

Контроль за дотриманням вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на території Запорізької області триває.

Крім того, нагадуємо, що для суб’єктів господарювання обов’язковим є дотримання наступних вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін:

  • на продовольчі товари, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2023 № 650;
  • на лікарські засоби, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 № 955 тощо.

У разі виникнення сумнівів щодо правильності формування, встановлення та застосування державних регульованих цін для захисту та відновлення порушених прав, споживачі мають право звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в своєму регіоні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux