У рамках реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування та з метою забезпечення здорового харчування дітей фахівці Кропивницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області в складі комісій здійснюють моніторингові обстеження закладів освіти.
Під час обстежень проводиться оцінка страв щоденного меню учнів та дошкільнят, створення належних умов для дотримання гігієни персоналом харчоблоків, забезпечення столовим та кухонними посудом, холодильним та технологічним обладнанням, дотримання вимог при зберіганні харчових продуктів, наявності запасу мийних, дезінфекційних засобів, спецодягу та необхідного інвентарю, здійснюється нагляд за проходження медичних оглядів, наявністю супровідних документів харчової продукції та іншої документації.
За перший квартал 2024 року комісійно обстежено 109 закладів освіти з питань дотримання санітарного законодавства під час навчально-виховного процесу та організації харчування. Із них у 64 закладах (58,7%) виявлені порушення. Керівникам закладів освіти надані рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.
Для забезпечення дітей якісним та здоровим харчуванням спеціалісти розглядають примірні чотиритижневі сезонні меню. У І кварталі розглянуто 250 меню, з них погоджено 213 та відхилено 37. Здебільшого меню повертались на доопрацювання через недотримання норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, Наприклад, невитримана частота включення продукту до сніданку, обіду чи вечері (збільшена кількість страв із картоплі на тиждень, недостатня кількість овочів/фруктів, молочної продукції чи м’яса тощо), недотримані вимоги щодо різноманітності страв та ін.
Контроль за дотриманням погоджених примірних чотиритижневих сезонних меню, дотриманням переліку харчових продуктів, які дозволено використовувати й реалізовувати для харчування в закладах освіти, та організацією харчування загалом також здійснюється під час комісійних обстежень.
Основні порушення, які виявлялися в ході обстежень:
Зазначимо, що в 13 закладах загальної середньої освіти Кетрисанівської сільської ради засновником не забезпечене постачання достатньої кількості харчових продуктів (в лютому 2024 року не використовувалися молочні продукти). Пояснюється це низькою вартістю харчування.
Наразі спеціалісти управління продовжують обстежувати заклади освіти Кропивницької територіальної громади, Долинської міської, Компаніївської, Олександрівської селищних та Кетрисанівської, Гурівської, Великосеверинівської сільських рад.
Окрім функції контролю, спеціалісти Кропивницького районного управління проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань організації харчування в навчальних закладах. Зокрема, з представниками територіальних громад та закладів освіти проведено 45 нарад, на яких обговорено проблемні питання та подальшу співпрацю стосовно забезпечення здорового харчування дітей. Робота триває.