Упродовж І півріччя 2025 року управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області реалізовано низку важливих заходів, спрямованих на забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в умовах воєнного стану.
Забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства до навчального процесу та харчування дітей в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах
Проведено 160 комісійних перевірок з питань готовності закладів освіти до навчання в змішаному форматі, перевірки найпростіших укриттів та організації харчування у 115 закладах освіти, з яких 46 — дошкільні та 69 — заклади загальної середньої освіти. Під час проведення перевірок надано 134 пропозиції щодо усунення недоліків. Узагальнено та направлено 47 інформаційних матеріалів до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Здійснено гігієнічну оцінку 216 примірних меню, з яких: погоджено 180, надано обґрунтовану відмову щодо 36.
В рамках національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі та стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, проведено 1067 заходів щодо сучасних підходів до організації шкільного харчування, формування культури здорового харчування, впровадження у закладах освіти нових стандартів харчування; контролю в критичних точках, впровадження системи НАССР, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів для 3701 особа. Для керівників закладів освіти, суб’єктів господарювання проведено 19 вебінарів та круглий стіл з питань організації харчування здобувачів освіти. З метою профілактики інфекційних захворювань проведено:
720 профілактичних бесід (охоплено 2164 особи);
розповсюджено 487 пам’яток;
підготовлено та направлено 47 інформаційних матеріалів;
надано 257 консультацій;
розроблено 9 нових пам’яток та 8 тем диктантів (проведено 1864 диктанти).
З метою недопущення ускладнення епідемічної ситуації та розповсюдження інфекційних захворювань серед населення, пов’язаних з водним фактором передачі, проведено 37 комісійних обстежень об’єктів питного водопостачання (17 централізованих, 20 нецентралізованих). За результатами лабораторного контролю:
у 7 із 77 проб виявлені відхилення за мікробіологічними показниками (9,1%);
у 14 пробах — за санітарно-хімічними показниками (18,2%).
Відповідно до Порядку розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів розглянуті надані на погодження 13 пакетів документів у складі Технологічних регламентів. За результатами розгляду погоджено 7, ще 6 повернуто на доопрацювання. Здійснюється активна інформаційна робота: направлено 43 інформаційні листи, проводяться консультації щодо складання регламентів, статті розміщено на офіційних ресурсах.
Спалахів інфекційних захворювань населення регіону, пов’язаних з водним фактором передачі не зареєстровано.
У межах підготовки до літнього сезону 2025 року здійснено перевірку пляжів м. Запоріжжя. У 13 пробах води з р. Дніпро виявлено відхилення за мікробіологічними показниками (65%). Інформація передана до Запорізької міської ради.
Проведено 45 моніторингових візитів до місць компактного проживання ВПО. У 100% об’єктів надано рекомендації щодо дотримання санітарних вимог. Проведено 45 бесід (охоплено 2418 осіб), розповсюджено 182 пам’ятки, організовано лабораторний контроль якості води — із 45 проб у 2 випадках виявлено відхилення. Інформація передана до відповідних структур для реагування.
Санітарно-просвітницька робота
Упродовж звітного періоду фахівцями Головного управління проведено 103 наради та семінари за участі представників органів влади, громадськості, бізнесу та зацікавлених сторін. Зокрема, взято участь у засіданні круглого столу з питань організації шкільного харчування та переоснащення харчоблоків, а також проведено наради у закладах освіти різних типів.
Фахівці взяли участь у 55 засіданнях комісій ТЕБ та НС, штабів, колегій і круглих столів.
З метою інформування населення проведено санітарно-просвітницьку роботу з профілактики ботулізму, інфекційних і неінфекційних захворювань, харчових отруєнь. Підготовлено 82 тематичні матеріали (статті, пам’ятки, теми диктантів, радіолекції, вебінарні матеріали тощо). Опубліковано 167 інформаційних матеріалів на офіційних вебпорталах і в ЗМІ.
Проведено 146 заходів (вебінарів, лекцій, нарад, круглих столів), 1680 бесід, 7008 радіолекцій, прочитано 1864 диктанти, розповсюджено 2081 пам’ятку та 557 санбюлетенів.
У рамках реалізації Стратегії реформування шкільного харчування проведено 1046 заходів щодо впровадження сучасних стандартів і системи НАССР, формування культури здорового харчування та дотримання вимог законодавства, охоплено 3638 осіб.
Організовано здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду (контролю) за додержанням вимог санітарного законодавства у сфері забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією. З метою недопущення порушень санітарного законодавства при поводженні з пестицидами організовано проведення 9-ти дистанційних онлайн-навчань, навчено 69 осіб, отримали посвідчення про право роботи з пестицидами 66 осіб.
Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області продовжує реалізацію державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя, з урахуванням сучасних викликів і ризиків, для збереження здоров’я населення в регіоні.
Упродовж І півріччя 2025 року управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області реалізовано низку важливих заходів, спрямованих на забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в умовах воєнного стану.
Забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства до навчального процесу та харчування дітей в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах
Проведено 160 комісійних перевірок з питань готовності закладів освіти до навчання в змішаному форматі, перевірки найпростіших укриттів та організації харчування у 115 закладах освіти, з яких 46 — дошкільні та 69 — заклади загальної середньої освіти. Під час проведення перевірок надано 134 пропозиції щодо усунення недоліків. Узагальнено та направлено 47 інформаційних матеріалів до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Здійснено гігієнічну оцінку 216 примірних меню, з яких: погоджено 180, надано обґрунтовану відмову щодо 36.
В рамках національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі та стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, проведено 1067 заходів щодо сучасних підходів до організації шкільного харчування, формування культури здорового харчування, впровадження у закладах освіти нових стандартів харчування; контролю в критичних точках, впровадження системи НАССР, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів для 3701 особа. Для керівників закладів освіти, суб’єктів господарювання проведено 19 вебінарів та круглий стіл з питань організації харчування здобувачів освіти. З метою профілактики інфекційних захворювань проведено:
720 профілактичних бесід (охоплено 2164 особи);
розповсюджено 487 пам’яток;
підготовлено та направлено 47 інформаційних матеріалів;
надано 257 консультацій;
розроблено 9 нових пам’яток та 8 тем диктантів (проведено 1864 диктанти).
З метою недопущення ускладнення епідемічної ситуації та розповсюдження інфекційних захворювань серед населення, пов’язаних з водним фактором передачі, проведено 37 комісійних обстежень об’єктів питного водопостачання (17 централізованих, 20 нецентралізованих). За результатами лабораторного контролю:
у 7 із 77 проб виявлені відхилення за мікробіологічними показниками (9,1%);
у 14 пробах — за санітарно-хімічними показниками (18,2%).
Відповідно до Порядку розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів розглянуті надані на погодження 13 пакетів документів у складі Технологічних регламентів. За результатами розгляду погоджено 7, ще 6 повернуто на доопрацювання. Здійснюється активна інформаційна робота: направлено 43 інформаційні листи, проводяться консультації щодо складання регламентів, статті розміщено на офіційних ресурсах.
Спалахів інфекційних захворювань населення регіону, пов’язаних з водним фактором передачі не зареєстровано.
У межах підготовки до літнього сезону 2025 року здійснено перевірку пляжів м. Запоріжжя. У 13 пробах води з р. Дніпро виявлено відхилення за мікробіологічними показниками (65%). Інформація передана до Запорізької міської ради.
Проведено 45 моніторингових візитів до місць компактного проживання ВПО. У 100% об’єктів надано рекомендації щодо дотримання санітарних вимог. Проведено 45 бесід (охоплено 2418 осіб), розповсюджено 182 пам’ятки, організовано лабораторний контроль якості води — із 45 проб у 2 випадках виявлено відхилення. Інформація передана до відповідних структур для реагування.
Санітарно-просвітницька робота
Упродовж звітного періоду фахівцями Головного управління проведено 103 наради та семінари за участі представників органів влади, громадськості, бізнесу та зацікавлених сторін. Зокрема, взято участь у засіданні круглого столу з питань організації шкільного харчування та переоснащення харчоблоків, а також проведено наради у закладах освіти різних типів.
Фахівці взяли участь у 55 засіданнях комісій ТЕБ та НС, штабів, колегій і круглих столів.
З метою інформування населення проведено санітарно-просвітницьку роботу з профілактики ботулізму, інфекційних і неінфекційних захворювань, харчових отруєнь. Підготовлено 82 тематичні матеріали (статті, пам’ятки, теми диктантів, радіолекції, вебінарні матеріали тощо). Опубліковано 167 інформаційних матеріалів на офіційних вебпорталах і в ЗМІ.
Проведено 146 заходів (вебінарів, лекцій, нарад, круглих столів), 1680 бесід, 7008 радіолекцій, прочитано 1864 диктанти, розповсюджено 2081 пам’ятку та 557 санбюлетенів.
У рамках реалізації Стратегії реформування шкільного харчування проведено 1046 заходів щодо впровадження сучасних стандартів і системи НАССР, формування культури здорового харчування та дотримання вимог законодавства, охоплено 3638 осіб.
Організовано здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду (контролю) за додержанням вимог санітарного законодавства у сфері забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією. З метою недопущення порушень санітарного законодавства при поводженні з пестицидами організовано проведення 9-ти дистанційних онлайн-навчань, навчено 69 осіб, отримали посвідчення про право роботи з пестицидами 66 осіб.
Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області продовжує реалізацію державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя, з урахуванням сучасних викликів і ризиків, для збереження здоров’я населення в регіоні.